Preskocit navigáciu

Slovenskí vojaci sa vrátili z operácie v Afganistane, rezort obrany zabezpečil návrat na Slovensko aj jednej civilistke


Slovenskí vojaci sa vrátili z operácie v Afganistane, rezort obrany zabezpečil návrat na Slovensko aj jednej civilistke

V utorok 14. apríla 2020 vo večerných hodinách pristál na letisku v Sliači vládny špeciál, ktorým sa z operácie Resolute Support v Afganistane vrátilo na Slovensko 29 profesionálnych vojakov. V rámci ich návratu sa rezortu obrany podarilo zabezpečiť tiež repatriáciu jednej slovenskej civilistky.

Z Afganistanu sme stiahli 29 našich vojakov, ktorých prítomnosť nebola nevyhnutná na zabezpečenie plnenia úloh operácie. Toto rozhodnutie sme prijali vzhľadom na požiadavku zo strany veliteľa operácie na minimalizáciu počtu personálu. Tá súvisí s opatreniami proti šíreniu koronavírusu,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. „Som veľmi rád, že okrem bezpečného návratu našich vojakov sa nám aj napriek náročnému procesu podarilo pomôcť tiež jednej Slovenke v neľahkej situácii, pretože sa nemala ako vrátiť domov,“ doplnil šéf rezortu obrany. Dodal tiež, že repatriovaná Slovenka v Afganistane pracovala a pred odletom sa podrobila testom na ochorenie Covid-19. Na základe negatívnych výsledkov jej bol umožnený prílet spolu s profesionálnymi vojakmi.

V tejto súvislosti zároveň šéf rezortu obrany zdôraznil, že ozbrojené sily sú tu pre bezpečnosť Slovenska a jeho občanov nepretržite, pripravené pomôcť v rôznych krízových situáciách. Zároveň doplnil, že po pristátí boli príslušníci kontingentu aj s civilnou občiankou prevezení do karanténneho zariadenia Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

V Afganistane aktuálne ostáva v rámci operácie NATO nasadených celkovo 20 príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí tam plnia úlohy v oblasti výcviku afganských bezpečnostných zložiek. V zahraničí v súčasnosti v rámci misií a operácií medzinárodného krízového manažmentu pôsobí celkovo 464 príslušníkov Ozbrojených síl SR.



Autor: MO SR - KOd , Foto: OS SR - Dátum:
Čítanosť: 6264
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share