Preskocit navigáciu

Slovak Rifles na Lešti


Slovak Rifles na Lešti

V priestoroch Centra výcviku Lešť prebieha od 10. augusta do 4. septembra práporové taktické cvičenie Slovak Rifles 13. mechanizovanej práporovej skupiny. Cvičenie sa malo pôvodne uskutočniť už začiatkom júna, ale zaúradoval Covid-19... Veliteľ levického mechanizovaného práporu podplukovník Richard Kiraly pripomína, že cvičenie je vyvrcholením prakticky dvojročnej prípravy práporu i ďalších jednotiek skupiny.
Veď spoločne so svojím štábom a velením útvaru musel prvé augustové týždne dokonale zosúladiť jednotlivé zložky práporovej skupiny. Okrem samotného levického práporu v nej pôsobí napríklad jedna mechanizovaná rota nitrianskeho práporu, čata zo seredského ženijného práporu, protilietadlová čata Igla z protilietadlovej raketovej brigády Nitra, čata z rožňavského práporu RCHBO, zložky Základne nasaditeľných komunikačných a informačných systémov Ružomberok, taktický CIMIC a PSYOPS tím z Martina, jednotka Humint z prešovského práporu Istar, delostrelecká čata zo samohybného delostreleckého oddielu Michalovce, ale aj rota logistickej podpory z trenčianskej brigády bojového zabezpečenia.
Veliteľsko-štábne cvičenie, ktoré sa uskutočnilo začiatkom augusta splnilo stanovené ciele a potvrdilo pripravenosť práporovej skupiny na uskutočnenie taktického cvičenia. Na Lešti sa podarilo následne ukončiť aj u poslednej mechanizovanej roty etapu výcviku rota. Išlo o 1. mechanizovanú rotu levického práporu, ktorá ho zavŕšila taktickým cvičením s bojovými streľbami. V Centre výcviku Lešť sa uskutočnil integračný výcvik všetkých súčastí práporovej skupiny, celá skupina sa zlaďovala. Tesne pred samotným taktickým práporovým cvičením podľa podplukovníka Kiralyho úspešne prebehlo takticko-poradové cvičenie práporu. Veliteľ práporu si pochvaľuje prácu všetkých veliteľov rôt, najmä však veliteľa roty bojovej podpory kapitána Jozefa Varchola a svojho veliaceho poddôstojníka nadrotmajstra Zoltána Vargu.


Slovak Rifles na LeštiSlovak Rifles na LeštiSlovak Rifles na LeštiSlovak Rifles na LeštiSlovak Rifles na Lešti 2Slovak Rifles na Lešti 2Slovak Rifles na Lešti 2Slovak Rifles na Lešti 2Slovak Rifles na Lešti 3Slovak Rifles na Lešti 3Slovak Rifles na Lešti 3Slovak Rifles na Lešti 3Slovak Rifles na Lešti 4Slovak Rifles na Lešti 4Slovak Rifles na Lešti 4Slovak Rifles na Lešti 4Slovak Rifles na Lešti 5Slovak Rifles na Lešti 5Slovak Rifles na Lešti 5Slovak Rifles na Lešti 5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 27.08.2020
Čítanosť: 6669
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share