TS OSSR: Slovenský štít prechádza do svoje ďalšej fázy


TS OSSR: Slovenský štít prechádza do svoje ďalšej fázy Najvýznamnejšie vojenské cvičenie tohto roka prechádza do ďalšej fázy. Vo výcvikovom priestore Centra výcviku Lešť sa nástupom jednotiek začína ďalšia epizóda tohtoročného Slovenského štítu v podobe veliteľsko-štábneho cvičenia zameraného na plánovanie a riadenie vojenských operácií na obranu Slovenskej republiky. V rámci tejto časti budú vykonané bojové streľby mechanizovaného práporu aj za účasti medzinárodných jednotiek.
V predchádzajúcich dňoch si takmer všetky útvary a zariadenia ozbrojených síl preverili svoju pripravenosť na uvedenie do vyšších stupňov bojovej pohotovosti, prijatia opatrení na ochranu síl, ale aj doplnenia personálom a materiálom. Časť útvarov najmä pozemných síl, ale aj síl pre špeciálne operácie sa v rámci tohto scenára presunula na vybrané výcvikové priestory, kde si ďalej precvičujú plnenie dielčích taktických úloh. V nasledujúcich dňoch sa však úsilie sústredí na preverenie štábu mechanizovanej brigády a jej podriadených jednotiek, vrátane našich spojencov zo Spojených štátov amerických, Čiech, Poľska a Maďarska. „S doterajším priebehom cvičenia som spokojný. Príslušníci ozbrojených síl si udržali napriek prestávke vysokú úroveň profesionality v plánovacích procesoch i v obsluhe zbraňových systémov. Zároveň nám cvičenie prináša množstvo poznatkov, ktoré povedú k systémovým zmenám v oblasti bojovej a mobilizačnej pohotovosti s cieľom jej zvýšenia, ako odpoveď na stále komplikovanú bezpečnostnú situáciu v našom záujmovom priestore,“ uviedol k prebiehajúcemu cvičeniu generál Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu OS SR.
Záver celého cvičenia bude patriť previerkovým zamestnaniam za účasti najvyššieho velenia a predstaviteľov vlády, kde bude stanovené záverečné hodnotenie cvičiacich jednotiek. Z tohto dôvodu budú aj v nasledujúcich dňoch vykonávané presuny vojenskej techniky na celom území Slovenskej republiky. Naďalej však ubezpečujeme občanov, že prijmeme potrebné opatrenia aby vplyv, najmä na cestnú premávku, bol minimalizovaný.


Autor: OOd NGŠ , Foto: COMCAM - MM - Dátum: 09.06.2021
Čítanosť: 11432
Verzia pre tlač

Skočiť na menu