Preskocit navigáciu

Nástup k ukončeniu ďalšej fázy cvičenia Slovenský štít


Nástup k ukončeniu ďalšej fázy cvičenia Slovenský štít
V termíne 9.-12. júna 2021 sa v Centre výcviku Lešť konala tretia fáza cvičenia Slovenský štít 20/21 – Veliteľsko-štábne cvičenie s čiastočným vyvedením vojsk s cieľom preveriť plánovací proces na taktickom stupni. K ukončeniu a vyhodnoteniu tejto časti cvičenia sa 12. júna 2021 konal ENDEX nástup za účasti cvičiacich jednotiek ako aj zahraničných partnerov zúčastnených krajín.
Samotnému nástupu predchádzalo tzv. After Action Review – AAR, ktoré je jednou z foriem vyhodnotenia cvičenia, zachytáva a zdieľa praktické znalosti z bojiska. Výsledkom tohto vyhodnotenia bolo čiastkové alebo úplne splnenie cieľov cvičenia. Počas ENDEX nástupu vyhodnotil tieto skutočnosti aj veliteľ pozemných síl generálmajor Ivan Pach, riadiaci cvičenia, ktorý uviedol nasledovné: „ Aj napriek ročnej prestávke, boli ciele tejto časti cvičenia splnené nadpriemerne. Obzvlášť oceňujem úsilie a nadšenie všetkých vojakov, s ktorými som sa stretol, ich odbornosť a skúsenosti. Verím, že na základe výsledkov z tohto roku, budeme môcť stavať na ďalšej iterácii v máji 2022.“ Riadiaci cvičenia generálmajor Pach obzvlášť vyzdvihol úsilie príslušníkov veliteľstva 1.mechanizovanej brigády a veliteľstva 13. mechanizovaného práporu Levice, spoločne s príslušníkmi RLS (real-life support), čiže zabezpečenia života vojsk v poli. „Veľmi dôležitá súčasť jednotiek na Lešti, síce ich tu na dnešnom nástupe nevidíme, ale bez ich účasti by nebolo možné cvičenia začať, vykonať a ukončiť.“
Zahraniční partneri z Českej republiky, Maďarska, Poľska a USA sa vo svojich príhovoroch zhodli na výbornej organizácii cvičenia, podpore zo slovenskej strany ako aj dôležitosti organizovania cvičení so zahraničnou účasťou. Zlepšovanie interoperability, spolupráca a zjednotenie operačných postupov sú dôležité pre všetky zúčastnené krajiny.
Cvičenie Slovenský štít je najväčším slovenským cvičením na území Slovenskej republiky, ako aj najväčším medzinárodným cvičením. Tento rok sa cvičenie konalo v obmedzeným podmienkach a počtoch, spôsobených opatreniami súvisiacimi s pandémiou COVID-19.

Nástup k ukončeniu ďalšej fázy cvičenia Slovenský štítNástup k ukončeniu ďalšej fázy cvičenia Slovenský štítNástup k ukončeniu ďalšej fázy cvičenia Slovenský štítNástup k ukončeniu ďalšej fázy cvičenia Slovenský štítNástup k ukončeniu ďalšej fázy cvičenia Slovenský štítNástup k ukončeniu ďalšej fázy cvičenia Slovenský štítNástup k ukončeniu ďalšej fázy cvičenia Slovenský štítNástup k ukončeniu ďalšej fázy cvičenia Slovenský štítNástup k ukončeniu ďalšej fázy cvičenia Slovenský štítNástup k ukončeniu ďalšej fázy cvičenia Slovenský štítNástup k ukončeniu ďalšej fázy cvičenia Slovenský štít

Autor: kpt. Eva Demešová , Foto: por. Miroslava Mindárová - Dátum: 15.06.2021
Čítanosť: 4068
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share