Preskocit navigáciu

19. ročník cvičenia Blonde Avalanche


19. ročník cvičenia Blonde Avalanche
     Po štyroch rokoch sa na Slovensku znova uskutočnilo cvičenie Blonde Avalanche v rámci medzinárodného projektu TISA, na ktorom sa zúčastňuje Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Ukrajina. Teda krajiny v povodí rieky Tisa.
     Cvičenie bolo v dňoch 27. septembra až 1. októbra v priestoroch Centra výcviku Lešť. Blonde Avalanche 2021 vyvrcholilo za prítomnosti zástupcov náčelníkov Generálnych štábov zúčastnených krajín: generálmajora Štefana Kovácsa za Slovensko, generálmajora Lászla Garasa za Maďarsko, generálporučíka Dumitru Scarlata za Rumunsko a generálporučíka Pavla Zujeva za Ukrajinu. Generálmajor Kovács zdôraznil význam medzinárodného projektu TISA, ktorý zastrešuje ženijné jednotky účastníckych krajín. Podľa neho mnohonárodný štáb cvičenia ukázal, že je spôsobilý plniť náročné úlohy pri plánovaní a riadení zásahu v prípade mimoriadnej situácie a záplav. Plniť úlohy aj smerom k národným modulom. „Som rád, že do cvičenia sa podarilo zakomponovať aj aktívne zálohy seredského ženijného práporu a rovnako aj kadetov AOS Liptovský Mikuláš. Spoločne so záložníkmi a ženistami seredského práporu plnili praktické úlohy pri zriaďovaní 60 tonového pontónového mosta cez vodnú prekážku aj maďarskí, rumunskí a ukrajinskí príslušníci pontónových jednotiek. Oceňujem aj veľmi dobrú úroveň spolupráce príslušníkov mnohonárodného ženijného práporu spoločne s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a Slovenského Červeného kríža v rámci plnenia úloh cvičenia.“ Riadiaci cvičenia, ktorým bol veliteľ topoľčianskej mechanizovanej brigády plukovník Alexander Kollárik vyzdvihol, že v poradí už 19.ročník veliteľsko- štábneho cvičenia s čiastočným vyvedením vojsk sa uskutočnil v Centre výcviku Lešť aj za pomoci simulačných technológií.
     Záverečná praktická ukážka spôsobilostí medzinárodného práporu na cvičisku vododrom a v jeho okolí podľa neho ukázala, že mnohonárodný ženijný prápor je spôsobilý naplniť svoje poslanie v prípade, ak by to situácia v niektorej zo zúčastnených krajín vyžadovala. Na záverečnom slávnostnom nástupe štafetu od veliteľa seredského ženijného práporu podplukovníka Jozefa Kasla prevzal jeho ukrajinský kolega, lebo jubilejný 20. ročník sa uskutoční práve budúci rok na území Ukrajiny.

19. ročník cvičenia Blonde Avalanche19. ročník cvičenia Blonde Avalanche19. ročník cvičenia Blonde Avalanche19. ročník cvičenia Blonde Avalanche

Autor: Jozef ŽIAK - MO SR , Foto: autor - Dátum: 05.10.2021
Čítanosť: 1445
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share