Preskocit navigáciu

Rotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej roty


Rotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej roty

Rotným taktickým cvičením, ktoré nasledovalo po kontrole zladenosti roty, sa ukončila etapa výcviku 1. mechanizovanej roty nitrianskeho 12.mechanizovaného práporu. Bolo vykonané v dňoch 16. - 17. mája v Centre výcviku Lešť za riadenia veliteľa práporu podplukovníka Gabriela Janovicsa.

Úlohou roty pod vedením kapitána Róberta Pataya bolo vykonať útočnú operáciu s cieľom dobyť a zabezpečiť objekty obsadené nepriateľskou polovojenskou jednotkou. Po vykonaní cvičenia sa rota presunula do priestoru sústredenia, kde obdŕžala rozkaz na vykonanie útoku. Počas prípravy na plnenie úlohy sa jednotka dostala do delostreleckej paľby a musela zaujať nový priestor sústredenia. Tam pokračovala v príprave na vykonanie útoku. V rozkazom stanovenom čase vykonala rota útok na prvý určený objekt, oporný bod čaty v priestore trigonometra Kopanica. Počas približovania sa k objektu bola sila nepriateľskej jednotky výrazne oslabená paľbou mínometov a nepriateľ bol nútený zmeniť postavenie. Tam bol následne napadnutý a zničený útočiacimi mechanizovanými čatami. Priestor bol zaistený a rota zaujala obranu na výhodnej čiare, kde strávila noc. Neskoro v noci obdŕžal veliteľ rozkaz, na druhý deň vykonať útok na nepriateľa, ktorý obsadil budovy v zastavanej oblasti. Po veľmi krátkom odpočinku a vykonaní dôkladného prieskumu boli opäť za pomoci mínometnej paľby vytvorené výhodné podmienky na vykonanie útoku. Zosadnutá pechota krytá paľbou guľometov a ostreľovačov sa pod rúškom dymovej clony presunula k budovám obsadeným nepriateľskou militantnou skupinou. Vstupom do prvej budovy sa začal boj o objekt. Úderné tímy ho postupne vyčistili, obsadili a zabezpečili. Tým bola úloha roty splnená a rotné taktické cvičenie ukončené.

Veliteľ práporu na záverečnom vyhodnotení poďakoval príslušníkom 1. mechanizovanej roty za ich prístup k plneniu úloh a poprial im veľa úspechov v nadchádzajúcom prápornom výcviku, ktorý už bude súčasťou medzinárodného cvičenia Slovenský štít 2022.


Rotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej rotyRotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej rotyRotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej rotyRotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej rotyRotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej rotyRotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej rotyRotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej rotyRotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej rotyRotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej rotyRotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej rotyRotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej rotyRotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej rotyRotné taktické cvičenie 1. mechanizovanej roty

Autor: 12.mpr , Foto: 12.mpr - Dátum: 18.05.2022
Čítanosť: 2103
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share