Preskocit navigáciu

DOD v 51. krídle Prešov


DOD v 51. krídle Prešov
Po dvojročnej odmlke, kedy sa príslušníci 51. krídla Prešov podieľali na plnení úloh podpory MZ SR v boji s pandémiou a pominuli obmedzujúce opatrenia sa 23. septembra 2022 otvorili brány letiska pre verejnosť a priaznivcov lietania pri príležitosti Dňa slovenského vojenského letectva.
Odhadom 2000 žiakov základných škôl, študentov stredných škôl a dokonca aj škôlkárov spolu s dospelými nadšencami navštívili letisko, aby si, napriek chladnému počasiu, užili bohatý program pripravený v spolupráci s vojenskou políciou, Hasičským záchranným zborom Prešov, Aeroklubom Prešov, 65. prieskumným práporom, klubom modelárov a Regrutačným strediskom Prešov. Návštevníci mali možnosť vidieť dynamické ukážky vrtuľníka UH-60 M a pilotné majstrovstvo veliteľa 51. krídla Prešov a jeho zástupcu. Vrtuľník Mi-17M im predviedol ukážky hasenia pomocou bambi vaku. Výsadkári 51. krídla Prešov a 65. prieskumného práporu doslova pár metrov nad hlavami divákov predviedli zoskoky z Black Hawku. Prestrelka, skoro ako na divokom západe ohúrila návštevníkov v podaní dynamickej ukážky vojenskej polície, prenasledovania a zadržania podozrivého vozidla za použitia cvičnej munície. Vyprosťovanie z havarovaného vozidla, hasenie vraku auta a penová šou je už súčasťou každého dňa otvorených dverí na letisku v Prešove. Novinkou boli mini bazéniky spolu s malými hasičskými hadicami, kde sa deti na chvíľu mohli stať malými príslušníkmi hasičského záchranného zboru. Čo to pochytali aj z ukážok sebaobrany v podaní prešovských prieskumákov. Obrovským prekvapením pre návštevníkov bol prelet stíhačky Mi-29 z 81. krídla Sliač a dopravného lietadla L-410 z 46. krídla Kuchyňa. Najmenších potešili ukážky výcviku vojenského psa a tých najväčších zasa ukážky vojenských zbraní. Počas dňa oblohu brázdili aj motorové lietadlá Z-226 a Z-43/Vivat s vetroňom IS-28. Nabitý program dopĺňali statické ukážky vrtuľníkov UH-60M a Mi-17LPZS, vetroňa, letiskového ťahača TALET-60, techniky pre údržbu letiska, vozidla vojenskej polície ALIGATOR a 8 kusov hasičskej techniky Hasičského záchranného zboru Prešov.
Vojakom, policajtom a hasičom sa počas tohto dňa podarilo pútavo a zaujímavo prezentovať svoje povolanie a inšpirovať tak budúcu generáciu. Ktovie, možno niekoho z týchto návštevníkov privítame vo svojich radoch.

DOD v 51. krídle PrešovDOD v 51. krídle PrešovDOD v 51. krídle PrešovDOD v 51. krídle PrešovDOD v 51. krídle PrešovDOD v 51. krídle PrešovDOD v 51. krídle PrešovDOD v 51. krídle PrešovDOD v 51. krídle PrešovDOD v 51. krídle Prešov

Autor: kpt. Alena KOMOVÁ , Foto: Štefan JUSKO, por. Štefan PAULOVČÁK - Dátum: 28.09.2022
Čítanosť: 2353
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share