Preskocit navigáciu

Plánovacia konferencia a štábne cvičenie MNMPBn


Plánovacia  konferencia a štábne cvičenie MNMPBn

V dňoch 12.-15. mája 2014 sa v priestoroch simulačných technológií akadémie ozbrojených síl Českej armády uskutočnilo štábne cvičenie príslušníkov NATO MNMPBn za pomoci výpočtovej techniky. Aktivity sa zúčastnili príslušníci štábu NATO MNMPBn , ktorý je tvorený z krajín Slovenska, Českej republiky, Poľska a Chorvátska. Tento tzv. CAX ( computer assisted exercise) voľne nadväzovalo na štábne cvičenie príslušníkov štábu NATO MNMPBn, ktoré sa uskutočnilo v mesiaci apríl 2014 vo vojenskom výcvikovom priestore armády SR na Lešti. Cieľom tohto CAX-u bolo správna reakcia príslušníkov štábu mnohonárodného práporu na jednotlivé simulované incidenty. Za pomoci simulačných technológií boli okamžite vyhodnotené reakcie na jednotlivé incidenty. Za slovenskú stranu sa tohto štábneho cvičenia zúčastnilo 13 príslušníkov Vojenskej polície. Celkovo cvičenia sa okrem spomenutých 4 krajín zúčastnili aj príslušníci 18. Mechanizovanej US brigády z Nemecka, ktorí prejavili záujem účasti na spomínanom cvičení. Toto cvičenie predchádza spoločnému cvičeniu pod názvom SHARP LYNX 2014, ktoré sa uskutoční v septembri 2014 vo výcvikovom priestor armády ČR na Březine.

V rámci tohto cvičenia sa uskutočnila aj hlavná plánovacia konferencia za účasti hlavných príslušníkov NATO MNMPBn. Medzi hlavné body konferencie stojí spomenúť príprava finálnej podoby technickej dohody na spomínané pripravované cvičenie SHARP LYNX 2014, príprava CREVAL tímu, k cvičeniu mnohonárodného zboru severo-východ pod názvom COMPACT EAGLE 2015,korého bude súčasť certifikačné cvičenie štábu NATO MNMPBn . Toto cvičenie je naplánované v novembri 2015, v poľskej Varšave, kedy končí aj zároveň platnosť certifikátu COMBAT READY pre NATO MNMPBn. Taktiež medzi hlavné témy konferencie stojí za spomenutie prebratie hlavných úloh spojených s prípravou cvičenia Capable Logistician 2015 a COMPACT EAGLE 2015 na ktorých plánuje NATO MNMPBn participovať. Tejto konferencie sa zúčastnili okrem 4 krajín tvoriacich mnohonárodný prápor aj príslušníci centra výnimočnosti Vojenskej polície z poľského Bydgosczu.


Plánovacia konferencia a štábne cvičenie MNMPBn Plánovacia konferencia a štábne cvičenie MNMPBn Plánovacia konferencia a štábne cvičenie MNMPBn Plánovacia konferencia a štábne cvičenie MNMPBn Plánovacia konferencia a štábne cvičenie MNMPBn

Autor: kpt. Ing. Jozef Boleček , Foto: npor. Ing. Juraj Masár - Dátum: 21.05.2014
Čítanosť: 10405
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share