Ôsmy deň certifikácie špeciálov


Ôsmy deň certifikácie špeciálov

 Dnes, vo ôsmy deň certifikačného cvičenia SALAMANDER 2015, vrcholia všetky prípravy pre tzv. LIVEX – Live Exercise, teda živú, najakčnejšiu epizódu certifikačného procesu.
Do cvičenia slovenských Síl pre špeciálne operácie (SOF - Special Operation Forces), ktoré na Slovensku zosobňuje žilinský 5. pluk špeciálneho určenia, je v tejto chvíli zapojených takmer 170 vojakov. Okrem členov 5. pluku na certifikácii participujú reprezentanti slovenského generálneho štábu, vzdušných síl, pozemných síl, Úradu hlavného lekára a Vojenskej polície.

 Cvičenie obsiahne, mimo všetkých spôsobilostí SOF ako vojenská asistencia, špeciálny prieskum, priame akcie a pod. aj aplikované skúsenosti z vojenských operácií.
Cieľom snahy všetkých zúčastnených je úspešná Národná certifikácia Účelového zoskupenia Síl pre špeciálne operácie (SOLTG - Special Operation Land Task Group) určených v prospech Aliancie - podľa štandardov NATO.

 Iniciáciou pre prípravu certifikácie bolo prijatie cieľov síl v roku 2008. Odvtedy bol 5. pluk doplnený novou výzbrojou a výstrojom a jeho vojaci prešli celou škálou spoločných výcvikov s americkými, poľskými a českými partnermi. Neskôr, v roku 2013, sa Slovenská republika zaviazala plniť tzv. Národné ciele 2013. Príprava na samotné certifikačné cvičenie SALAMANDER 2015 začala v januári tohoto roku vydaním „Nariadenia náčelníka Generálneho štábu OS SR pre plánovanie, prípravu a vykonanie národnej certifikácie SOLTG v roku 2015 a cvičenia SALAMANDER 2015“.

 Celý proces certifikácie je pod drobnohľadom pozorovateľov z Veliteľstva Síl pre špeciálne operácie NATO (NSHQ - NATO Special Operations Headquarters) a z Velenia špeciálnych operácií USA v Európe (SOCEUR - Special Operations Command Europe.
Certifikačné cvičenie nazvané SALAMANDER 2015 sa odohráva v priestoroch Centra výcviku Lešť.



Autor: GŠ OS SR – mjr. Štefan Zemanovič a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: ilustračné - 5. pšu - kpt. Mário Pažický - Dátum: 09.11.2015
Čítanosť: 22305
Verzia pre tlač

Skočiť na menu