Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Vyhlásenie o prístupnosti

Je to malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo,


Je to malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo,
Dovoľujeme si tento slávny výrok Neila Amstronga parafrázovať, pretože niekto môže namietať, že dva roky je príliš krátka doba na to, aby sa mohlo niečo významnejšie oslavovať, bilancovať a spomínať. Musíme však oponovať, keďže aj za ten relatívne krátky čas  pôsobenia Dopravného práporu a hlavne jeho príslušníci dokázali odviezť neuveriteľný kus dobrej a poctivej práce, ktorá ich dokázala vzorne reprezentovať nielen v očiach našich nadriadených, ale aj v očiach širokej verejnosti a preto sme mohli s hrdosťou oslavovať 2. výročie vzniku Dopravného práporu, ktoré sa konalo dňa 1.7.2011 v priestore posádky Hlohovec, kde nás svojou návštevou poctil zástupca veliteľa SLPS podplukovník Ján Žarnovický, primátor mesta Hlohovec Peter Duran, predseda Klubu vojenských dôchodcov plukovník vo výslužbe Ján Paulech, vedúci oddelenia vojnových veteránov Ing. Daniel Kostra.  
 
Na základe rozhodnutia ministra obrany Slovenskej republiky z rokovania 9. KoMO SR   z 25. novembra 2008 bol dňom 1.7.2009 vytvorený Dopravný prápor v podriadenosti veliteľa SLPS s dislokáciou v posádke Hlohovec – mierovo i vojnovo.
 
Hneď v úvode vystúpil so svojím prejavom veliteľ Dopravného práporu Hlohovec podplukovník Ferdinand MURÍŇ, kde spomenul všetky náročné úlohy Dopravného práporu počas tých dvoch rokov existencie, vyjadril veľké poďakovanie všetkým príslušníkom práporu a jeho zamestnancom, ale zároveň ocenil pomoc a spoluprácu predstaviteľov civilného sektoru slovami :
 
„Vážení príslušníci Dopravného práporu,
 
Účelom vytvorenia Dopravného práporu v štruktúre Ozbrojených síl SR bolo vytvoriť operačnú dopravnú logistiku, ktorá svojimi prepravnými kapacitami podporí nasadzovanie našich jednotiek mimo územia SR. Ďalej posilniť prepravné kapacity OS SR pri riešení operácií a krízových situácií na území SR a v neposlednom rade plniť záväzky SR v oblasti logistiky smerom k NATO a EÚ.
 
Prápor a jeho súčasti sa ihneď od svojho vzniku začali podieľať na vytvorení a príprave národných podporných prvkov (NSE) pre nasaditeľné jednotky pripravované v rámci cieľov síl a pre príspevky OS SR do síl rýchleho nasadenia NATO a EU.
Úspešne sa splnili úlohy vytvorenia, prípravy, certifikácie a pohotovosti:
- NSE pre CZE / SVK BG EU
- NSE pre POL / SVK BG EU
Dlhodobo sa prápor podieľa na príprave, certifikáciách a pohotovosti:
- NSE pre mechanizovanú prápornú skupinu
- NSE pre vrtuľníkový roj
- NSE pre prRCHBO
 
Podieľa sa na príprave NSE pre príspevok OS SR do síl rýchleho nasadenia NATO  v roku 2012 kde bude garantom vytvorenia, prípravy, certifikácie a plnenia úloh pohotovosti pre NSE pre príspevok OS SR do NRF 2013.
Prebieha príprava Dopravne roty, vytváranej ako cieľ síl E-0035 pre potreby nasadenia na podporu síl NATO v operáciách bez geografického ohraničenia.
 
Príslušníci nášho práporu sa podieľajú na plnení úloh v aktuálnych operáciách medzinárodného krízového manažmentu, plnia úlohy na Cypre, v rámci misie UNFICYP, v Bosne a Hercegovine v rámci misie EU ALTHEA a v budúcnosti  aj v našej najnáročnejšej misii v operácii ISAF v Afganistane.
 
Neustále narastá aj podiel na plnení prepravných úloh v prospech celých ozbrojených síl. Príkladom bolo aj plnenie prepravných úloh pri preprave materiálu z rušeného Výzbrojného skladu Moldava n/ Bodvou do Muničného skladu Poprad v termíne od 14.2.2011 do 11.3.2011. Len počas týchto prepráv bolo najazdených cca 18 000 km a prepravených viac ako 1 000 ton materiálu. Zvláštnosťou týchto prepráv bolo aj to, že boli súčasťou širšej výcvikovej aktivity nazvanej "STEADY RHINO 2011", v rámci ktorej bolo vykonané aj Odborné taktické cvičenia (OTC) Dopravnej roty E-0035.
 
Dopravný prápor sa aj významným spôsobom neustále podieľa na plnení asistenčných úloh pri riešení krízových situácií a odstraňovaní následkov živelných katastrof. Príkladom sú aj úlohy splnené pri odstraňovaní následkov povodne v obci Píla v termíne 10. - 17. júna 2011, nadviazala sa úspešná spolupráca s mestom Hlohovec a angažujeme sa v rámci pomoci a spolupráci s Domovom sociálnych služieb v Pastuchove, kde riaditeľka magistra Grznárová ocenila hlavne ľudský prístup príslušníkov tohto práporu, ktorí prispeli v rámci dobrovoľnej finančnej zbierky na vozík pre prevoz ťažko postihnutých detí. a len vďaka nim sa vyzbierala suma vo výške 500 eur, ktorá výrazne uľahčila mobilitu detí v tomto zariadení.
Úspešným projektom v rámci pomoci verejnosti bola aj spolupráca s Národnou transfúznou službou SR v Trnave po ktorej sa uskutočnila dobrovoľná akcia darovania krvi profesionálnych vojakov. Týmto šľachetným činom možno zachránili nejeden ľudský život.
 
Na záver veliteľ Dopravného práporu podplukovník Ferdinand MURÍŇ dodáva „ Som si vedomý toho, že vznik a existenciu tohto práporu nie je možné jednoducho zhrnúť ako nepretržitý sled úspechov. Okolnosti za ktorých Dopravný prápor vznikol, boli zložité a v zložitom prostredí sa funguje aj v súčasnosti, keď schopnosť plniť úlohy profesionálne, kdekoľvek a za akýchkoľvek okolností z nás robí vojenskú jednotku - nie iba naša uniforma a výplata. „Som úprimne presvedčený, že tento vojenský útvar má plné opodstatnenie a budúcnosť v štruktúre budúcich Ozbrojených síl, pretože najlepším argumentom budúcej existencie Dopravného práporu bola, je  a bude vysoká kvalita splnenia stanovených úloh.
 
„Ďakujem Vám za Vašu prácu. Ďakujem Vám za to, že ste ochotní a schopní znášať ťažkosti našej profesie. Ďakujem Vám za kvalitne odvedenú prácu počas celej existencie práporu, ďalej sa chcem poďakovať naším vzácnym hosťom za spoluprácu, priazeň a pomoc pri našej práci“ a týmito slovami ukončil svoj príhovor.
 
Počas slávnostného nástupu veliteľ Dopravného práporu podplukovník Ferdinand MURÍŇ a zástupca veliteľa SLPS podplukovník Ján ŽARNOVICKÝ odovzdali príslušníkom Dopravného práporu a jeho zamestnancom pamätné listy ako poďakovanie za ich podiel pri výstavbe a rozvoji Dopravného práporu Hlohovec.


Autor: kpt. Ing. Peter SUDIMÁK , Foto: čat. Monika LOFFLEROVA - Dátum: 01.07.2011
Čítanosť: 14018
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share