Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Vyhlásenie o prístupnosti

Ocenené činy z nezištnosti a priateľstva


Ocenené činy z nezištnosti a priateľstva
Redakcia armádneho vysielania Slovenského rozhlasu pred 15. rokmi vyhlásila Anketu Vojenský čin roka, ktorej cieľom je spoločensky a morálne oceniť príslušníkov rezortu obrany, ktorí sa dobrým skutkom rozhodli pomôcť ľuďom v núdzi.
Počas slávnostného vyhodnotenia 15. ročníka ankety Vojenský čin roka 2011 konanom dňa 24. mája 2012 v bratislavskom Klube Ministerstva obrany SR Minister obrany Slovenskej republiky Miroslav Glváč vyhlásil príslušníkov Dopravného práporu Hlohovec za laureátov ceny Vojenský čin roka 2011 v kategórii "Pomoc verejnosti".
Príslušníci Dopravného práporu Hlohovec boli nominovaní na cenu Vojenský čin roka 2011 v kategórii Pomoc verejnosti za pomoc v obci Píla, ktorej obyvateľom spôsobili prívalové dažde obrovské materiálne škody. Živel so sebou strhával časti domov, cesty a autá. Celá obec zostala bez pitnej vody a elektriny. Úlohou vyslanej skupiny pod vedením veliteľa skupiny rtn. Mgr. Zdenka Struňáka bolo zriadiť malé kúpacie súpravy, keďže v obci chýbala pitná a úžitková voda. Obyvatelia sa sem prichádzali umyť a okúpať počas celého dňa, ale najmä podvečer a v noci, keď skončili s čistením svojich domov a obecných priestorov.
Laureátmi ceny Vojenský čin roka 2011 sa príslušníci Dopravného práporu Hlohovec stali aj preto, že rok 2011 sa pre nich niesol v znamení úprimného priateľstva, ktoré sa im podarilo nadviazať s Domovom sociálnych služieb pre deti a dospelých v Pastuchove. V januári v roku 2011 príslušníci Dopravného práporu vyzbierali peniaze na mobilný vozík v hodnote 500 eur, ktorý slúži na prevoz imobilných klientov domova, a pomohli pri vyprataní objektu a presťahovaní imobilných klientov do náhradných priestorov v lete toho istého roka, kedy sa začala rekonštrukcia časti domova. Poskytli aj vozidlo na dopravu potravinovej pomoci zo skladu v Trnave, ktorá bola určená klientom DSS Pastuchov a pri príležitosti sviatku sv. Mikuláša odovzdali domovu symbolický šek na 500 eur ako príspevok na zakúpenie zdravotnej pomôcky - hydraulickej vane.
Avšak nejde len o finančnú a materiálnu pomoc, ide o vyššie hodnoty a vyššie ciele, pretože príslušníci Dopravného práporu si uvedomujú, že pomáhať druhým je tým najväčším putom a mocou, ktorá ľudí spája a ako povedal Ján Amos Komenský, slúžiť a pomáhať sú vlastnosti vznešených pováh. Príslušníci Dopravného práporu Hlohovec sú poctení, že môžu byť laureátmi tejto ceny, no najväčšou odmenou za tieto skutky sú pre nich úsmevy na tvárach obyvateľov domova v Pastuchove.


Autor: Mgr. Janka Žáková - Dátum: 24.05.2012
Čítanosť: 9098
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share