Preskocit navigáciu

Špeciálna telesná príprava výkonných letcov „na doraz“


Špeciálna telesná príprava výkonných letcov „na doraz“

Oteplilo sa. Konečne čas ako stvorený na vonkajšie aktivity s dovetkom, že „plán v tomto roku nesklamal“. A v súlade s plánom sa v termíne 15.-19. mája 2017 konal týždenný výcvik výkonných letcov vzdušných síl v špeciálnej telesnej príprave zameraný na vojensko-praktické lezenie, presuny, prekonávanie prekážok, orientáciu v neznámom teréne a cvičenia vo vode.

Prostredím výcviku sa stali Slánske vrchy, vodná nádrž Domaša a mestečko Hanušovce nad Topľou, kde sa pod odborným vedením telocvikára veliteľstva Vzdušných síl OS SR majora Evalda Čermáka stretli výkonní letci väčšiny odborností, aby sa zoznámili a zdokonalil s typmi presunov, overili hraničné hodnoty vytrvalosti a vôľových vlastností, ale aj sa zdokonalili v lezeckej technike a špeciálnych činnostiach po núdzovom opustení lietadla.

Úvod zamestnania tvorilo vojensko-praktické lezenie po železničnom viadukte pod vedením skúseného padákového špecialistu rotmajstra Petra Saraku z vrtuľníkového krídla Prešov, pokračovalo sa „nekonečným“ 25-kilometrovým presunom po neznámych Slánskych vrchoch s výstupom na najvyšší vrch Šimonka (1092 m.n.m), ďalej cvičeniami vo vode, vodnou záchranou so vzájomnou dopomocou, ale i stres odbúravajúcimi pretekmi na člnoch.

Všetky naplánované tematické okruhy boli zvládnuté a vykonané v plnom rozsahu a v piatok boli všetci zúčastnení radi, že je tohto výcviku koniec. To len mjr. Čermák zhodnotil zamestnanie slovami: „Siahli ste si na dno svojich síl a pocítili hranice svojich možností. Verím, že to bolo na doraz, ale náročnosť výcviku na každom cvičisku je podmienkou úspechu na bojisku. V niektorých oblastiach ste skutočne výborní, no nezaspite na vavrínoch, pretože ozajstný problém sa udeje len raz!“


Špeciálna telesná príprava výkonných letcov „na doraz“Špeciálna telesná príprava výkonných letcov „na doraz“Špeciálna telesná príprava výkonných letcov „na doraz“Špeciálna telesná príprava výkonných letcov „na doraz“222

Autor: mjr. Evald Čermák , Foto: mjr. Evald Čermák - Dátum: 24.05.2017
Čítanosť: 4717
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share