Preskocit navigáciu

Krížová cesta príslušníkov ozbrojených a záchranných zložiek v Topoľčanoch


Krížová cesta príslušníkov ozbrojených a záchranných zložiek v Topoľčanoch

20. marca 2024 v krásne slnečné stredajšie dopoludnie sa vojaci a zamestnanci veliteľstva 1.mechanizovanej brigády, 14. práporu Logistiky, 103. roty podpory velenia, príslušníci HaZZ a OR PZ Topoľčany stretli pri spoločnej modlitbe krížovej cesty ozbrojených a záchranných zložiek na Topoľčianskej Kalvárii.

Štábny kaplán 1.mb mjr. Ján Ostapčuk, organizátor tejto krížovej cesty privítal všetkých prítomných a odovzdal slovo pátrovi Robertovi Tomaszovi Kurowidzkemu, farárovi farnosti sv. Gorazda v Topoľčanoch. Páter Robert priblížil prítomným históriu Topoľčianskej kalvárie, ktorá sa spája s tradíciou  zázračnej Panny Márie Veľkotopoľčianskej. Miesto pre výstavbu kalvárie bolo vybrané pri prameni, s ktorým je spojená povesť o zázračnej liečivej vode.  Toto krásne miesto navštívilo, ale aj navštevuje mnoho ľudí ktorí tam nachádzajú  pokoj, kľud a hlavne sa môžu pri  nádherných kaplnkách s výjavom krížovej cesty stíšiť a predložiť svoje úmysly, prosby a ťažkosti trpiacemu Ježišovi Kristovi a jeho matke Panne Márii.

„Adoptuj si niekoho úmysel a modli sa za neho.“ To bola téma našej krížovej cesty. ....

Štábny kaplán vyzval všetkých prítomných na začiatku našej krížovej cesty, aby si spomenuli na niekoho blízkeho, známeho, suseda, kolegu a možno na niekoho z rodiny, za koho chcú priniesť túto veľkú obetu. „Adoptuj si niekoho úmysel a modli sa za neho“ ,tu  môžeš stretnúť Ježiša Krista a povedať mu všetko, čo ťa trápi.  V jednotlivých zastaveniach pri ktorých sa vystriedali zástupcovia všetkých prítomných zložiek nás mohli osloviť rôzne príbehy ľudí a inšpirovať  k modlitbe a rozjímaniu celou krížovou cestou. Ukončili sme ju na vrchole kalvárie pod baldachýnom s krížom Pána Ježiša modlitbou na úmysel Svätého Otca a záverečným kňazským požehnaním. Bol to krásny čas na premýšľanie, otvorenie sa Bohu.

Páter Robert nám ako zaujímavosť prezradil, že v roku 1968 pri koncertnom turné Karla Gotta bol natočený videoklip „ ČAS RŮŽI“ práve na tomto krásnom mieste. (tento videoklip nájdete na YouTube https://youtu.be/0pLRvr5aRzE?si=rBswMuQh58tsQ-AH )


Krížová cesta príslušníkov ozbrojených a záchranných zložiek v TopoľčanochKrížová cesta príslušníkov ozbrojených a záchranných zložiek v TopoľčanochKrížová cesta príslušníkov ozbrojených a záchranných zložiek v TopoľčanochKrížová cesta príslušníkov ozbrojených a záchranných zložiek v TopoľčanochKrížová cesta príslušníkov ozbrojených a záchranných zložiek v TopoľčanochKrížová cesta príslušníkov ozbrojených a záchranných zložiek v Topoľčanoch

Autor: Ve1.mb , Foto: Ve1.mb - Dátum: 27.03.2024
Čítanosť: 248
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share