Preskocit navigáciu

Veterán brigádny generál Gibala na VzS


Veterán brigádny generál Gibala na VzS

Veliteľstvo vzdušných síl navštívil brigádny generál vo výslužbe Mgr. Imrich Gibala, ktorý sa stretol s veliteľom Vzdušných síl generálmajorom Ing. Martinom Babiakom a jeho zástupcom brigádnym generálom Ing. Ľubomírom Svobodom.

Brigádny generál Gibala bol priamym účastníkom Slovenského národného povstania. V septembri 1944 ako veliteľ roty 1. československej armády sa zúčastnil obranných bojov o obce v okolí Zvolena. O mesiac neskôr bol ťažko zranený (zasiahlo ho až 43 črepín). Previezli ho do Ľvova. Po návrate na začiatku roka 1945 bol určený ako veliteľ výcvikovej roty.

Po ukončení druhej svetovej vojny prešiel viacerými funkciami - prevažne spojenými s výcvikom a telovýchovou. Vyštudoval Inštitút telesnej výchovy a športu na Karlovej univerzite v Prahe a neskôr na Komenského univerzite v Bratislave. Vo Vyškove ako náčelník Katedry telesnej výchovy a športu vyučoval aj súčasného Náčelníka generálneho štábu - generála Bulíka. Z Vyškova na Morave ho menovací dekrét v roku 1968 zaviedol späť do dejiska SNP a to ako veliteľa Armádneho strediska Dukla do Banskej Bystrice. Svoju aktívnu službu ukončil v roku 1976 v hodnosti plukovník.

V roku 2006 (31. augusta) bol vymenovaný prezidentom Slovenskej republiky do hodnosti brigádny generál.


brigádny generál Gibalabrigádny generál Gibala

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 07.07.2010
Čítanosť: 218252
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share