Preskocit navigáciu

Zmiešané krídlo Sliač si pripomína 66. výročie SNP a Deň Ústavy SR


Zmiešané krídlo Sliač si pripomína 66. výročie SNP a Deň Ústavy SR
„Začnite s vysťahovaním“, slová, po ktorých sa hrdý národ v srdci Európy so zbraňou v ruke, rozhodol brániť svoje odveké právo na slobodu, spravodlivosť a demokraciu. Slovenské národné povstanie sa začalo na rozkaz Jána Goliana 29. augusta 1944 o 20:00 po odznení dohodnutého hesla. Do povstaleckých bojov zasiahlo povstalecké letectvo z letiska Tri Duby, odkiaľ operovala 1. kombinovaná letka, ktorá mala k dispozícii 4 dvojplošné stíhacie Avie B-534, niekoľko pozorovacích ľahkých bombardovacích lietadiel Letov Š-328 a dve stíhačky Messerschmitt Bf 109G-6. Napriek tomu letka poskytovala podporu ťažko skúšaným pozemným jednotkám pričom jej piloti zasiahli aj do niekoľkých leteckých súbojov. Možnosti povstaleckého letectva sa zlepšili po prílete 1. čs. samostatného stíhacieho pluku, ktorému sa darilo udržiavať kontrolu nad vlastným vzdušným priestorom.
Slávnostným nástupom 27. augusta 2010 si príslušníci Zmiešaného krídla generálmajora Otta Smika Sliač pripomenuli 66. výročie SNP. Veliteľ zmiešaného krídla plk. Ing. Vladimír Lisý v mene všetkých príslušníkov útvaru položil kyticu vďaky k „Pamätníku padlých letcov v SNP a spojeneckých misií“ na letisku Sliač.
Príslušníci zmiešaného krídla si zároveň pripomenuli 18. výročie prijatia Ústavy Slovenskej republiky, ktorá bola prijatá 1. septembra 1992 o 22:26 hod. poslancami Slovenskej národnej rady. Pri tejto príležitosti, veliteľ krídla odovzdal vybraným príslušníkom útvaru pamätné medaile a odznaky, ako ocenenie ich práce v prospech Ozbrojených síl SR.
 
V meste Zvolen sa v piatok 27. augusta uskutočnili oslavy 66. výročia SNP za účasti osobnosti verejného, politického života, príslušníkov Ozbrojených síl SR a zástupcov diplomatických zborov Ruska, Bieloruska a Ukrajiny. Veliteľ vzdušných síl generálmajor Ing. Martin Babiak, náčelník štábu veliteľstva vzdušných síl plk. gšt. Ing. Peter Dobrota a veliteľ zmiešaného krídla Sliač plk. Ing. Vladimír Lisý sa poklonili hrdinom SNP pri pamätníku „Valaška“ na námestí SNP a pri pamätníku povstaleckých veliteľov gen. J Goliana a R. Viesta pre budovou VVzS vo Zvolene. Piati priami účastníci bojov SNP (dvaja in memoriam) obdržali pri tejto príležitosti Medailu prezidenta Ukrajinskej republiky.
 
Aj tento rok mesto Sliač pripravilo 27. augusta 2010 „Oslavy 66. výročia SNP“, ktorých sa zúčastnili i príslušníci zmiešaného krídla. Zástupca veliteľa pplk. Ing. Ivan Dorčák, položením pietnych kytíc k pamätníkom padlých na Ul. ČSA a na cintoríne v Hájnikoch na Sliači vzdal hold všetkým obetiam II. svetovej vojny.
 
Oslavy v meste Sliač pokračovali v areáli kúpeľov a pri pamätníku povstaleckých letcov. Za zmiešané krídlo Sliač sa osláv zúčastnili veliteľ zmiešaného krídla plk. Ing. Vladimír Lisý a jeho zástupca pplk. Ing. Ivan Dorčák. Konzul Francúzskej republiky pán. Cédric Peltier a primátor mesta Sliač Stanislav Koreň odhalili pamätnú tabuľu veliteľovi francúzskych dobrovoľníkov plk. G. de Lannurienovi na kolonáde hotela Palace. Autorom pamätnej mramorovej tabule s medeným reliéfom plk. G. de Lannuriena je majster Štefan Pelikán. Zároveň pri príležitosti odhalenia tabule, majster Pelikán pripravil v hoteli Palace svoju výstavu kolekcie obrazov a sôch.
Prvých bojov sa Francúzi zúčastnili pri Vrútkach a v Strečnianskej tiesňave. Po ťažkých bojoch bola značne vyčerpaná jednotka stiahnutá na odpočinok. Počas oddychu na Sliači, po doplnení výzbroje a výstroje, prebehol výcvik nováčikov. Následne bola jednotka pričlenená k 1. čs. partizánskej brigáde gen. M. R. Štefánika pod oficiálnym velením generálneho štábu 1. čs. armády na Slovensku. Z 863 francúzskych občanov, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny na území Československa, našlo 107 svoj hrob na Slovensku.
 
Vyvrcholením tohtoročných osláv SNP bol slávnostný prelet skupiny troch lietadiel L-39 zmiešaného krídla Sliač nad pamätníkom SNP v Banskej Bystrici v nedeľu 29. augusta 2010. 


Autor: npor. Mário Malatinec , Foto: npor. Mário Malatinec - Dátum: 01.09.2010
Čítanosť: 16675
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share