Preskocit navigáciu

Modré barety sa lúčili


Modré barety sa lúčili

Po odohraní slovenskej štátnej hymny a prelete 3 lietadiel L-39 sa dnes v priestoroch protilietadlovej raketovej brigády Nitra prihovoril štátny tajomník MO SR Róbert ONDREJCSÁK k príslušníkom Ozbrojených síl SR odchádzajúcich do misie UNFICYP. Zástupca veliteľa Vzdušných síl OS SR brigádny generál Ľubomír SVOBODA a veliteľ CRO GŠ OS SR brigádny generál Jindřich JOCH svojimi podpismi potvrdili prepodriadenie vysielajúcej jednotky spod velenia vzdušných síl do dočasnej podriadenosti CRO po dobu plnenia úloh na Cypre.
So 112 člennou jednotkou (z toho 7 vojačiek) sa prišli rozlúčiť aj zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Jaroslav VÝVLEK, prednostka a predsedkyňa krízového štábu Ing. Katarína MIŠKOVIČOVÁ, prezident asociácie UN Veterán Slovakia plk. v.v. Ľubomír KOLENĆÍK, kolegovia, priatelia a predovšetkým rodinní príslušníci našej jednotky.

Touto rotáciou si Slovenská republika pripomína 10. výročie pôsobenia Ozbrojených síl SR na Cypre a je historicky prvou v pôsobnosti vzdušných síl.

Hlavnou úlohou našej jednotky na Cypre je zabrániť obnoveniu ozbrojeného konfliktu medzi grécko-cyperskou a turecko-cyperskou komunitou podporovanou tureckými ozbrojenými silami, prispieť k udržaniu a obnove práva, poriadku a návratu do normálneho stavu. Vyslaním jednotiek preukázala Slovenská republika jasný dôkaz o tom, že patrí medzi demokratické štáty súčasného sveta, ktorý sa podieľa na budovaní demokratických hodnôt aj v iných krajinách a tým si posilňuje svoje postavenie v medzinárodnom spoločenstve.

Po ukončení slávnostného aktu sa všetci prítomní presunuli do priestorov jedálne plrb Nitra na malé pohostenie, kde sa zástupca veliteľa vzdušných síl brigádny generál Ľubomír SVOBODA poďakoval veliteľovi plrb Nitra plukovníkovi Vladimírovi KOVÁČOVI ako odbornému garantovi výcviku za jeho profesionálnu prácu a samotným príslušníkom za aktívny prístup počas ich prípravy. Na záver príhovoru im zaželal, aby sa vrátili v absolútnom zdraví a plnom počte. Počas recepcie boli štátnemu tajomníkovi predstavení aj štyria príslušníci jednotky, ktorí dosiahli najlepšie výsledky v rámci ich prípravy pred nasadením do misie. Tento slávnostný deň obohatili svojim vstupom aj predstavitelia občianskeho združenia UN Veterán Slovakia. Veliteľovi vysielajúcej jednotky odovzdali ich zástavu, ktorá si určite nájde svoje miesto medzi slovenskou symbolikou spolupatričnosti na cyperskej pôde.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=490

 



Autor: npor. Marcela Vrábelová , Foto: rtn. Roman Chovanec - Dátum: 11.03.2011
Čítanosť: 15727
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share