Preskocit navigáciu

Spomienkové stretnutie na Kališti


Spomienkové stretnutie na Kališti

Dňa 13. augusta 2011 sa konal šiesty ročník stretnutia generácií na Kališti. Stretnutie je nielen dôstojnou spomienkou na obete a tých, ktorí prežili hrôzy vojny a znášali utrpenie vo vypálených obciach, ale je aj mementom pre súčasnú a budúce generácie a zároveň odsúdením všetkých prejavov znevažujúcich historické fakty a obetavosť účastníkov protifašistického odboja. Každoročne sa na tomto spomienkovom podujatí zúčastňujú aj príslušníci Veliteľstva Vzdušných síl SR. Tento rok prijal pozvanie plukovník Igor Brandabura.
Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici spravuje Kalište ako svoju vysunutú expozíciu. Je to jedna z vyše stovky slovenských obcí a osád, ktoré fašisti počas 2. svetovej vojny vypálili.

„17. marca 1945 partizáni opustili Kalištie, a na druhý den 18. marca 1945 fašistické vojská vtrhli do obce. Co sa dalo vyrabovali a obec vypálili. Obyvatelov polonahých z domov povyhánali, alebo na mieste postrielali, ba dokonca zaživa spálili v horiacich domoch. Z Kalištia zostali len kopy popola, dve drevenicky, malá kaplnka a cintorín. 34 ludských životov 36 vypálených domov. Po oslobodení obec nanovo nevybudovali, ale obyvatelia boli presídlení do okolitých obcí a na sídlisko Nové Kalištie v Banskej Bystrici. Zhorené základy domov zrekonštruovali a tam, kde sídlili partizánske štáby, umiestnili pamätné tabule. Priestor obce bol 27. februára 1961 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku“.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=642

 



Autor: www.vvzs.mil.sk - Dátum: 13.08.2011
Čítanosť: 9405
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share