Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Vyhlásenie o prístupnosti

Raz vidieť je 1000 - krát lepšie ako počuť.


Raz vidieť je 1000 - krát lepšie ako počuť.
Toto motto nesie v sebe veľa pravdy, preto sa veliteľ Dopravného práporu Hlohovec podplukovník Ferdinand MURÍŇ rozhodol vyhovieť žiadosti zo strany Ing. Melichara CSÓKU, učiteľa teoretického vyučovania na Strednej odbornej škole technickej v Hlohovci o ukážku a priblíženie práce profesionálnych vojakov slúžiacich v Ozbrojených silách Slovenskej republiky. Ukážka sa konala za krásneho počasia dňa 9. septembra 2011 na miestnom futbalovom štadióne Mier, ktorej sa zúčastnilo okolo 50 študentov aj so svojimi vedúcimi skupín, ktorí ich vzápätí rozdelili do 5 skupín, keďže sme pre nich pripravili 4 statické ukážky a 1 dynamickú. 
Hneď na prvej bolo poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ktorú vysoko odborne viedla desiatnička Katarína ŠIMEGHOVÁ, spolu s kolegami z práporného obväziska slobodníkom Stanislavom FEDOROM, slobodníkom Pavlom MALČEKOM a vojakom Václavom BULEJKOM. Večne usmievavá slobodníčka uviedla „bola som veľmi milo prekvapená, že študenti boli veľmi aktívni, prejavili veľký záujem napríklad o poskytovanie prvej pomoci, masáž srdca a postup pri zastavení krvácania v prípade úrazu, čo sa im v bežnom civilnom živote určite zíde a môžu zachrániť nejeden život“. 
Na druhom stanovišti bola ukážka časti výzbroje a výstroje v OSSR, kde zase študenti mohli prvýkrát v živote vziať do ruky zbraň napríklad ako je ľahký guľomet vz. 59,  alebo samopal vz. 58. Ukážku zabezpečovali desiatnik Miroslav UŠIAK a slobodník Michal REŠETKA. Posledne menovaný s úsmevom dodal že „ študenti sa pustili nielen do rozoberania a skladania samotných zbraní, ale hlavne sa pýtali, či náhodou nemáme pri sebe aj nejaké ostré náboje, žeby si radi zastrieľali“, čo samozrejme nie je možné.
Na nasledujúcom stanovišti zase dvaja chemickí pozorovatelia vojak Martin KLAČEK a slobodník Ľubomír OZIMÁK vysvetľovali študentom také základné veci, ako je napríklad použitie ochrannej masky OM - 99 v prípade chemického útoku, čo si rada vyskúšala aj jedna z vedúcich skupín, čím tak namotivovala ďalších.
Jedna z najzaujímavejších ukážok bola sebaobrana, ktorú predvádzal slobodník Michal KOSA aj so svojim asistentom vojakom Ondrejom JANEKOM, ktorý si toho za odpoludnie vytrpel naozaj veľa. Študenti sa prizerali na ukážky sebaobrany so zatajeným dychom, keď sledovali presne nacvičené a účinné chmaty, hmaty, kopy slobodníka KOSU, no zapojiť sa a vyskúšať si to na vlastnej koži sa až na pár odvážlivcov neodvážili.
Ako posledná bola ukážka topografie ako napríklad orientácia v teréne podľa mapy, činnosť s buzolou, ktorú si budú pamätať hlavne tí skôr narodení, no hoci v dobe rôznych prístrojov GPS stále môže dôjsť k situácii, keď vám v horách odíde baterka a budete sa môcť spoľahnúť len sám na seba. Ako podotkol nadporučík Andrej HAZÁK, ktorý viedol ukážku spoločne s nadrotmajstrom Martinom ŠIKOM „ v jednom prípade nás dokonca jedna z vedúcich skupín kontrolovala, či sme meranie vzdialenosti na mape vypočítali správne“.
Na priebeh ukážok sa prišiel pozrieť aj veliteľ Dopravného práporu podplukovník Ferdinand MURÍŇ, kde sa mu osobne za výborne zorganizovanú akciu poďakoval Ing. Melichar CSÓKA slovami, že „ už dlho som nevidel tak kvalitne pripravenú ukážku a vysoko odborne podané informácie od profesionálnych vojakov na jednotlivých stanovištiach“. Na záver veliteľ Dopravného práporu dodal „ my veríme, že to z našej strany nebola posledná úspešná reprezentácia nielen Dopravného práporu v Hlohovci, ale i reprezentácia OSSR ako celku“.   


Autor: kpt. Ing. Peter SUDIMÁK , Foto: čat. Monika LOFFLEROVÁ - Dátum: 09.09.2011
Čítanosť: 15591
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share