Preskocit navigáciu

Požehnanie kaplnky brigády velenia, riadenia a prieskumu vo Zvolene


Požehnanie kaplnky brigády velenia, riadenia a prieskumu vo Zvolene

3. októbra 2011 za prítomnosti veliteľa Vzdušných síl OS SR generálmajora Martina Babiaka, veliteľa Brigády velenia, riadenia a prieskumu Zvolen plukovníka Juraja Grivnu, funkcionárov a príslušníkov veliteľstva vzdušných síl a brigády velenia, riadenia a prieskumu, požehnal ordinár OS a OZ SR Mons. František Rábek kaplnku sv. Anjelov strážcov.
Počas slávnostnej sv. omše v novovybudovanej kaplnke, ktorú ordinár Rábek celebroval spolu s generálnym vikárom plk. Mons. Františkom Počurekom, dekanom vzdušných síl plk. Markom Trochanom, kaplánom zmiešaného krídla Sliač mjr. Františkom Mihaľom, dekanom dekanátu Zvolen-mesto Mons. Vojtechom Nepšinským a miestnym vojenským kaplánom por. Pavlom Lukáčom, okrem samotného aktu požehnania kaplnky a oltára, zriadil ordinár aj novú vojenskú farnosť miestnej brigády s rovnomenným titulom Sv. Anjelov strážcov a kaplána Lukáča vymenoval za jej prvého farára, ktorý po vyznaní viery a prísahe vernosti podpísal menovacie dekréty. Tejto liturgickej slávnosti sa zúčastnil aj dekan EPS mjr. Marek Ignácik.
Mons. Rábek sa k prítomným prihovoril aj nasledovnými slovami: „Tak ako sú piloti počas letu neustále spojení s riadiacim centrom na zemi, tak sú anjeli ako nebeské bytosti počas svojho pôsobenia v službe ľuďom neustále spojení s Bohom. Tak ako sú anjeli naplnení radosťou v dôsledku spojenia s Bohom, nachádzajte aj vy radosť zo spojenia s Bohom aj v tejto novej vojenskej kaplnke zasvätenej Anjelom strážcom, v ktorej bude odteraz neustále Boh prítomný v Božom Slove, vo Sviatosti Eucharistie ako aj pri vysluhovaní všetkých sviatostí. Staňte sa tiež anjelmi pre druhých ľudí.“
Spojenie patronátu Sv. Anjelov strážcov s kaplnkou jedného z útvarov Vzdušných síl OS SR vysvetlil kaplán Lukáč v závere prítomným podobnosťou úloh anjelov ako ochrancov ľudí, a príslušníkov letectva ako ochrancov vzdušného priestoru štátu. Súčasne poďakoval veleniu a všetkým, ktorí sa podieľali na zariadení kaplnky za pomoc, spoluprácu a podporu vo svojom úsilí, kde za ich pomoci vybudoval dôstojný sakrálny priestor v priestoroch brigády, ktorý bude slúžiť jej príslušníkom k prehlbovaniu duchovného života i čerpaniu duchovných síl k zodpovednému plneniu povinností.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=688

 



Autor: por. Mgr. Pavel Lukáč , Foto: Dr. Tibor Ujlacký - Dátum: 11.10.2011
Čítanosť: 11303
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share