Preskocit navigáciu

Ďalší triumf Slovákov v misii UNFICYP


Ďalší triumf Slovákov v misii UNFICYP

V skorých ranných hodinách dňa 23.11.2011 veliteľ jednotiek UNFICYP generálmajor Chao LIU slávnostne odštartoval  Cyprus Military Skills Competition - súťaž, ktorá si v rámci misie UNFICYP nesie bohatú históriu už od roku 1980 a v ktorej si pravidelne každých 6 mesiacov majú možnosť porovnať svoje vojenské zručnosti vo fyzicky náročných disciplínach všetci príslušníci misie UNFICYP.

Aj tento krát sa vo výcvikovom priestore veliteľstva UNFICYP stretlo 9 tímov z jednotlivých sektorov a veliteľstva UNFICYP, ktorí išli za hranice svojich síl počas plnenia jednotlivých disciplín s jediným cieľom - odniesť si to, po čo všetci prišli - „pocit víťazstva“.

Každý tím v zložení 7 členov musel obhájiť svoje zručnosti v jednotlivých vojenských disciplínach súvisiacich s vytrvalostným behom a zdolávaním prekážkovej dráhy so záťažou, orientáciou v teréne pomocou mapy, jazdou terénnym autom v členitom teréne s prekážkami, streľbou zo zbraní, ako aj s reakciou na rozličné incidenty, ktoré museli zdolať.

Pri každej disciplíne mali naši slovenskí príslušníci silnú podporu nielen zo strany Slovákov, ale aj Srbov, ktorí ich prišli morálne podporiť a vytvoriť nezabudnuteľnú atmosféru. Za takto silnej podpory príslušníci Sektoru 4 dvakrát následne po sebe vyhrali túto súťaž a aj tento krát v zložení SLOVCON, SERBCON dosiahli hattrick, kedy Slováci opätovne obhájili svoje víťazstvo v prospech Sektoru 4. Týmto tretím víťazstvom následne po sebe sa Sektor 4 zapísal veľkými písmenami do histórie tejto súťaže, keďže doteraz sa to nepodarilo ani špeciálne pripravovaným príslušníkom Mobile Force Reserve, ktorí sami poznamenali v rámci uznania výkonu našich príslušníkov: „Musíme v porovnaní s výkonom naších slovenských kolegov pritvrdiť svoj výcvik“.

Slovensko reprezentovalo družstvo v zložení npor. Rudolf Kantor, npor. Zuzana Vivodíková, rtm. Branislav Jursa, rtm. Milorad Komatina, rtm. Branko Maksimović, slob. Daniel Novosedlík, slob. Milan Tkáč (zo sektoru 4) a slob. Ján Šepík (z hlavného veliteľstva). Náhradníkmi boli čat. Radovan Rostecký a des. Lenka Kuchtová.

Slováci si na záver tejto prestížnej súťaže misie UNFICYP hrdo odniesli nielen svoju trofej, ktorú im osobne odovzdal veliteľ jednotiek UNFICYP na veliteľstve v Nikózii, ale hlavne uznanie od iných národností, ktoré pôsobia v jednotlivých sektoroch a na veliteľstve.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=743

 



Autor: UNFICYP - npor. Zuzana Miženková , Foto: UNFICYP - rtn. Rastislav Ochotnický - Dátum: 25.11.2011
Čítanosť: 11335
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share