Preskocit navigáciu

Arnhem Bridge - Arnhemský most na Cypre ?


Arnhem Bridge - Arnhemský most na Cypre ?

Je to už 67 rokov, čo sa pri meste Arnhem odohrala udatná, avšak neúspešná bitka o Arnhemský most v rámci operácie “Market Garden” – dovtedy najväčšia vzdušno-výsadková operácia spojeneckých vojsk počas II. sv. vojny. Cieľom poľného maršala Montgomeryho bolo zabezpečiť prechod cez rieku Rýn pre spojenecké vojská smerom do Nemecka. Ako operácia prebehla a dopadla sa, ale môžete dočítať v historických publikáciách. Čo však má spoločné Arnhemský most v Holandsku s mostom v Nárazníkovej zóne v priestore misie UNFICYP? Odpoveď je ľahká: „názov na pamiatku“.

Pre čitateľov vysvetlím, že pod kódovým označením „Arnhem bridge“ sa v skutočnosti skrýva most cez záplavovú rieku Klemos v západnej časti Nicosie – hlavnom meste Cyperskej republiky, ktoré je ako jediné hlavné mesto sveta vojensky rozdelené .

Riečka, teda v lete len potôčik, či stojaca voda v mlákach, sa od jesene až do marca, počas obdobia dažďov, mení na rieku, ktorá nepozná prekážku. Naposledy svoju silu ukázala v októbri tohto roka, kedy naplavený odpad upchal prietoky betónových skruží a voda sa preliala cez „Arnhemský most“ a vyliala sa do okolia, čím znepriechodnila patrolovacie cesty a tým limitovala plnenie operačných úloh v nárazníkovej zóne Sektoru 2. Taktiež poškodila majetok Cyperských občanov žijúcich v jej povodí.

Veliteľstvo misie rozhodlo, že most je potrebné zrekonštruovať v časovom horizonte 9 dní. Hlavný ženista misie pplk. Jaroslav Marko zostavil základný časový harmonogram prác a spolu s veliteľom ženijnej čaty por. Petrom Hudecom vykonali rekognoskáciu mosta, popis prác a kalkuláciu materiálu. Starší operátor slob. Tomáš Vlačuha rozplánoval práce do podrobností a spolu so stavebným družstvom ich v nadštandardnej kvalite realizoval. Čas je vzácny, obzvlášť ak každý deň môže jesenné počasie priniesť prívalový dážď a všetky nedokončené práce s materiálom budú doslova „spláchnuté“ do koryta divej rieky. Bežný koniec pracovnej doby neexistuje. Pracuje sa tak, aby boli práce dokončené včas bez ohľadu na počasie, či pracovnú dobu. Slobodník Vlačuha, odborník na stavby a praktik nezaháľa a osobným príkladom riadi práce. Je to skúsený stavbyvedúci a hlavný ženista misie vie, že sa na neho môže plne spoľahnúť. Ešte pár kubíkov betónu a hrubá konštrukcia mosta je zaliata.

Dokončovacie práce nemajú konca, ale na záver je pripravená aj páska na slávnostné otvorenie a pamätná tabuľka s dátumom otvorenia 25. novembra 2011 o 15.00 h., ktorá bude pripomínať zručnosť a um slovenských ženistov.

Počas slávnostného otvorenia mosta najvyšší vojenský veliteľ misie Maj. Gen. Chao Liu vyjadril obdiv a zložil poklonu šikovnosti a pracovitosti chlapcom z Force Engineer Unit. Po prestrihnutí pásky osobne upevnil tabuľku na konštrukciu mosta a vykonal prvý oficiálny prejazd mosta.

Bravó chlapci.


mostmostmostmostmostmostmostmostmost

Autor: kpt. Michal Harnádek (Military Public Information Officer UNFICYP) , Foto: rtn. Rastislav Ochotnický (Force Photographer UNFICYP) - Dátum: 28.11.2011
Čítanosť: 11018
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share