Preskocit navigáciu

Svätý Mikuláš nezabudol a štedro nadelil aj príslušníkom misie UNFICYP na Cypre


Svätý Mikuláš nezabudol a štedro nadelil aj príslušníkom misie UNFICYP na Cypre

Legendy známe o svätom Mikulášovi sa značne líšia, pretože je veľa zmienok no málo zachovalých historických dôkazov a faktov z jeho života. Nech je už legenda akákoľvek, za touto historickou postavou, ktorej tradícia pretrvala niekoľko storočí, stojí vznešená osobnosť, ktorá pomáhala svojím blížnym a ktorá šírila skutky plné dobroty, štedrosti a dobročinnosti.

Oslavu tohto sviatku si každoročne pripomíname, no často zabúdame na to, že príchod svätého Mikuláša je nielen tradíciou, ale aj určitým poslaním spojeným s obdarúvaním nielen najmenších, ale aj dospelých, či už len milým úsmevom alebo pekným slovom, ktoré sa v tejto dobe pomaly vytrácajú. Toto poslanie mali možnosť zažiť osobne v deň svätého Mikuláša aj naši príslušníci misie UNFICYP bez rozdielu na národnosť či vierovyznanie, ktorí sú vzdialení niekoľko tisíc kilometrov od svojích najbližších, a ktorých by ani vo sne nenapadlo, že svätý Mikuláš na nich v tento deň nezabudne a príde ich aj napriek takej diaľke navštíviť so svojimi pomocníkmi zafúľanými čertami s reťazmi v rukách a nebeskými anjelmi.

Tak ako je zahalená osobnosť svätého Mikuláša určitým tajomstvom, rovnako aj v tento deň prešiel tajomne svätý Mikuláš v doprovode svojích pomocníkov všetky pozície, kde pôsobia slovenskí príslušníci a vyčaril na ich tvárach nezabudnuteľný úsmev, ktorý sa im pri ich každodennej zodpovednej práci v priestore pôsobnosti Sektoru 4 občas vytratí. Poniektorí ukázali, že tradície si aj napriek svojmu veku ctia a čakali jeho príchod so vzorne vyčistenými topánkami, ktoré neostali po odchode svätého Mikuláša prázdne, ale plné ľudskej práce a lásky vo forme síce malých, ale od srdca upečených sladkých medovníčkov symbolizujúcich teplo domova.

Pri rozdávaní sladkých balíčkov ako aj čierneho uhlia vyjadrujúcim symbol pokory a výstrahy nechýbali od naších príslušníkov básničky a veselé príhody, ktoré vytvorili medzi všetkými národnosťami nezabudnuteľnú atmosféru, ktorá sa síce niesla v rozprávkovom duchu no s podstatou, ktorá pramení z pekného zvyku.


MikulášMikulášMikulášMikulášMikuláš 2Mikuláš 2Mikuláš 2

Autor: npor. Zuzana Miženková - UNFICYP , Foto: rtn. Rastislav Ochotnický, šbnrmt. Štefan Husár - UNFICYP - Dátum: 07.12.2011
Čítanosť: 11882
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share