Preskocit navigáciu

Vianočný čas sa na chvíľu zastavil aj v misii UNFICYP


Vianočný čas sa na chvíľu zastavil aj v misii UNFICYP

Čarovný čas Vianoc, čas sviatočných a výnimočných chvíľ, keď sa stretávajú rodiny, príbuzní a priatelia, keď si v našich domovoch sadáme k spoločnému stolu, aby sme si popriali vzájomnú úctu a lásku si spoločne pripomenuli aj príslušníci misie UNFICYP.

Napriek ich odlúčeniu od svojich najbližších, ktorí mali taktiež počas Vianoc neľahké chvíle pri pohľade na prázdne miesto za štedrovečerným stolom plným sviatočných a tradičných jedál, dokázali spoločným úsilím príslušníci Sektoru 4 vykúzliť aj takto ďaleko od domova, v inom kultúrnom prostredí atmosféru najkrajšieho a najoslavovanejšieho sviatku roka.

Už v ranných hodinách sa začala príprava štedrej večere, na ktorej sa s nadšením podieľali nielen slovenskí, ale aj chorvátski, maďarskí a srbskí príslušníci Sektoru 4, aby si nakoniec mohli pri spoločnom stole v pokoji vychutnať aspoň na malú chvíľu neopakovateľné čaro Vianoc. Počas slávnostnej večere, ktorej predchádzal príhovor veliteľa Sektoru 4 pplk. Jozefa PAŇKA a spoločná modlitba v jednotlivých národných jazykoch, nesmeli na slávnostnom stole chýbať tradičné oblátky, med a kúsok jabĺčka, ako symbol toho, že Sektor 4 tvorí každý jeden príslušník tak, ako jednotlivé kúsky tvoria celé jablko. Vďaka šikovným kuchárom sa štedrovečerný stôl stal skutočne štedrým pre všetkých, ktorým chuť a vôňa kapustnice s hríbami, klobásou a údeným mäsom ako aj vyprážaná ryba so zemiakovým šalátom pripomenula aspoň na krátky okamih domov.

Keďže nie všetci mali to šťastie sedieť za takto štedro prestretým vianočným stolom pri rozžiarenom stromčeku, kde rozvoniavala vianočná večera a pečivo, pretože aj v tento deň museli určení príslušníci plniť operačné úlohy pri zabezpečovaní mieru medzi cyperskými Grékmi a Turkami, milo ich svojou prítomnosťou počas služby prekvapil veliteľ Sektoru 4 spolu s jeho kľúčovým personálom.

Vzhľadom k tomu, že k Vianociam neodmysliteľne patria aj vianočné koledy, spoločne si ich v závere vianočnej večere v štvorjazyčnom prevedení všetci zaspievali a aj napriek diaľke a plneniu operačných úloh mohli aj takto strávené chvíle radosti, pokory a odpustenia príslušníci misie UNFICYP sláviť so svojimi rodinami aspoň vo svojich mysliach a srdciach.


Vianočný čas sa na chvíľu zastavil aj v misii UNFICYP Vianočný čas sa na chvíľu zastavil aj v misii UNFICYP Vianočný čas sa na chvíľu zastavil aj v misii UNFICYP Vianočný čas sa na chvíľu zastavil aj v misii UNFICYP Vianočný čas sa na chvíľu zastavil aj v misii UNFICYP Vianočný čas sa na chvíľu zastavil aj v misii UNFICYP Vianočný čas sa na chvíľu zastavil aj v misii UNFICYP

Autor: UNFICYP - npor. Zuzana Miženková , Foto: UNFICYP - voj. Miloslav Eliáš - Dátum: 30.12.2011
Čítanosť: 12620
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share