Preskocit navigáciu

Starajú sa o plochu 46 futbalových ihrísk


Starajú sa o plochu 46 futbalových ihrísk

Pravé zimné počasie s teplotami nižšími ako mínus 20 stupňov v poslednom období dokonale preverili aj pripravenosť príslušníkov pohotovostnej zmeny zimnej údržby letiska Sliač. Podľa náčelníka zmeny letiskového zabezpečenia kapitána Gabriela Bobeniča je prioritnou úlohou tejto pohotovostnej zmeny údržba spevnených letiskových plôch, ako je vzletová a pristávacia dráha, rolovacia dráha a taktiež stojiská lietadiel. Táto údržba je nevyhnutná predovšetkým pre zabezpečenie bezpečného vzletu lietadiel pohotovostného systému vzdušných síl a zabezpečenie civilnej letovej prevádzky.

Zastupujúci veliteľ práporu zabezpečenia letiskovej prevádzky kapitán Milan Lisý pripomína, že plochy pohotovostného systému musia byť pri výške snehovej prikrývky do piatich centimetrov očistené cez deň do dvoch hodín a v noci za tri hodiny. Ak je 10 centimetrov snehu, tak je táto časová norma štyri hodiny. Bez ohľadu na dennú, či nočnú dobu.

Pohotovostná zmena je v pohotovosti od 1. novembra do 31. marca 24 hodín denne. Majú na starosti letiskové plochy zmiešaného krídla Sliač s rozlohou takmer 300 tisíc metrov štvorcových. Pre lepšie pochopenie je to približne plocha 46 futbalových ihrísk. Ide o vzletovú a pristávaciu dráhu, rolovacie dráhy, stojiská lietadiel a ďalšie prevádzkové plochy. Počas priemernej zimy zmena, ktorá je zložená z 9 príslušníkov služby letiskového zabezpečenia odpracuje približne 360 hodín, technika najazdí asi 9 tisíc kilometrov a spotrebuje 110 – 120 ton chemických rozmrazovacích prostriedkov. Skúsení velitelia zmeny rotní Richard Baczo a Ján Lörinčík, multifunkční odborníci desiatnik Pavol Spodniak, či slobodníci Peter Végh a Ján Keder a zamestnanec Jaroslav Roháč napriek tomu, že majú k dispozícii až na výnimky zastaranú techniku (najmä nákladné vozidlá Praga V3S či málo výkonné traktory Zetor bez predného náhonu) spoľahlivo udržiavajú letisko v prevádzke...

Viacej o pohotovostnej zmene zimnej údržby letiska sa dočítate v marcovom vydaní mesačníka OBRANA


fotofotofotofotofoto 1foto 1foto 1foto 1foto 2foto 2foto 2foto 2foto 3foto 3foto 3foto 3foto 4foto 4

Autor: Jozef ŽIAK, MO SR , Foto: Jozef ŽIAK, MO SR - Dátum: 09.02.2012
Čítanosť: 12498
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share