Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Hukot stíhačiek ohúril príslušníkov generálneho štábu


Hukot stíhačiek ohúril príslušníkov generálneho štábu Dňa 28. marca 2012 pristálo na letisku Sliač lietadlo L – 410, kde bol na palube Náčelník generálneho štábu OS SR generálmajor Peter Vojtek a veliteľ vzdušných síl generálmajor Martin Babiak so sprievodom. Na pôde zmiešaného krídla Sliač ich privítal plukovník Vladimír Lisý, veliteľ krídla. V dobe, keď páni generáli pokračovali v pracovnej ceste mimo krídla, sprievod náčelníka generálneho štábu absolvoval pracovnú návštevu po jednotlivých pracoviskách.

V úvode návštevy veliteľ krídla v prezentácii oboznámil prítomných s históriou, poslaním, úlohami, štruktúrou, leteckou technikou i medzinárodnými cvičeniami a leteckými dňami, ktorých sa príslušníci krídla zúčastnili a taktiež o plánovaných cvičeniach na tento rok. Poslaním krídla je plnenie úloh NATINADS (NATO Integrated Air Defence System), tejto problematike sa veliteľ venoval podrobnejšie.

Skôr než si návšteva prezrela priestory bojovej letky, výcvikovej letky, ale aj letky riadenia letovej prevádzky, veliteľ krídla predstavil prítomným leteckú výstroj, ktorú používajú piloti stíhacieho krídla pri svojom leteckom výcviku. Veliteľ krídla prítomným zároveň vysvetlil spôsob prípravy, zabezpečenia a realizácie lietania u leteckého krídla.
Ako sa riadia lietadlá vo vzduchu si hostia pozreli priamo na stanovišti radar. Odborný výklad k riadeniu letovej prevádzky pre hostí bol od toho najpovolanejšieho a to od kapitána Františka Kotrána, zástupcu veliteľa letky riadenia.
Pán kapitán vysvetlil hosťom prácu riadiacich na stanovišti radar, kde zároveň na monitoroch sledovali pohyb lietadiel vo vzdušnom priestore.
Na záver návštevy si hostia pozreli pristátie lietadla MiG-29, ktoré ešte pred malou chvíľou videli na monitoroch na stanovišti radar. Onedlho už sledovali na stojánke priamo činnosť pozemného personálu pri kontrole lietadla po pristáti a jeho príprave na ďalší let ako je kontrola elektronických systémov či doplnenie prevádzkových kvapalín.
Po návrate náčelníka generálneho štábu na letisko, celá odletela naspäť do Bratislavy. Pri odchode náčelníka generálneho štábu boli prítomní jeho zástupca generálporučík Jaroslav Vývlek, veliteľ vzdušných síl a veliteľ zmiešaného krídla Sliač.

Hukot stíhačiek ohúril príslušníkov generálneho štábuHukot stíhačiek ohúril príslušníkov generálneho štábuHukot stíhačiek ohúril príslušníkov generálneho štábuHukot stíhačiek ohúril príslušníkov generálneho štábuHukot stíhačiek ohúril príslušníkov generálneho štábuHukot stíhačiek ohúril príslušníkov generálneho štábuHukot stíhačiek ohúril príslušníkov generálneho štábu

Autor: zk Sliač , Foto: npor. Jana Daňová - Dátum: 30.03.2012
Čítanosť: 13363
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share