Preskocit navigáciu

IGLY bránili Koliňák


IGLY bránili Koliňák

V posledné dva marcové týždne spolu s prvými jarnými lúčmi slnka vyšli na posádkové cvičisko Kolíňanský Vrch pri Nitre príslušníci dvoch protilietadlových batérií IGLA nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády, pod vedením zástupcu veliteľa 1. protilietadlovej batérie IGLA, nadporučíka Vladimíra Matisa aveliteľa 2. protilietadlovej batérie IGLA, kapitána Rastislava Lietavca. Po hodinách teoretickej prípravy a zamestnaniach v priestoroch kasární pod Zoborom mali v pláne overiť si získané vedomosti a prehĺbiť svoje zručnosti v teréne.

Dvojtýždňový udržiavací výcvik bol zameraný na docvičenie a zdokonalenie jednotlivých vybraných činností v rámci takticko-odbornej prípravy oboch jednotiek, pričom jednou z najdôležitejších úloh bola intenzívna príprava 2. čaty PVO z 1. protilietadlovej batérie IGLA, ktorá sa ako súčasť 12. mechanizovanej prápornej skupiny, zúčastní certifikačného cvičenia v mesiaci október 2012.

V rámci výcviku sa precvičila činnosť jednotiek počas presunu, zaujatí palebných postavení, pri zabezpečovaní PVO ochrany malých a stredných jednotiek, pôsobenia pozorovateľa vzdušného a pozemného priestoru, maskovaní techniky, osôb a palebných postavení, budovaní klamných postavení a prekonávaní kontaminovaného priestoru.

Vyvrcholením výcviku bolo v dňoch 27. - 28. marca 2012 taktické cvičenie, ktorého cieľom bolo okrem preverenia takticko-odbornej prípravy a vybraných činností všestranného zabezpečenia boja aj zhodnotenie procesu veliteľov a ich schopnosti viesť jednotky v taktickej situácii k úspešnému splneniu bojovej úlohy.

O vysokej úrovni výcviku a riadiacej práce veliteľov všetkých stupňov, ale hlavne prístupu a vycvičenosti zúčastnených príslušníkov obidvoch jednotiek IGLA svedčí aj záverečné, celkové hodnotenie, ktoré opäť potvrdilo opodstatnenosť rozhodnutia o prepodriadení jednotiek IGLA pod vzdušné sily, ako aj fakt, že v rámci nitrianskej brigády sú „IGLÁCI“ rovnocennou súčasťou.


1111222

Autor: npor. Vladimír Matis , Foto: plrb Nitra - Dátum: 02.04.2012
Čítanosť: 9463
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share