Preskocit navigáciu

Potláčanie a zvládnutie davu


Potláčanie a zvládnutie davu

Záložná jednotka veliteľstva misie UNFICYP (MFR - Mobile Force Reserve) pravidelne vykonáva zlaďovací výcvik s jednotlivými zálohami z každého z troch sektorov misie. Súčasťou je aj zjednanie verejného poriadku a zvládnutie davu, v anglickej terminológii „Public Order“.

Dňa 18. apríla 2012 vykonal Tím rýchlej reakcie (QRT - Quick Reaction Team) a záložná čata Sektoru-4 zložená z príslušníkov SLOVCON, HUNCON a SERBCON pod velením nadrotmajstra Štefana Pihuliča súčinnostný nácvik zvládnutia davu s príslušníkmi MFR.

Časť MFR imitovala demonštrantov a agresívnych narušiteľov Statusu Quo, pričom aktívna záloha MFR mala za úlohu prevziať od sektorovej zálohy priestor zodpovednosti a vykonať „Relief in Place“ a následne „Transfer of Authority“. Dva zložito znejúce termíny, ale v praxi sa jedná o prevzatie priestoru zodpovednosti od primárnej jednotky a následne prevzatie velenia. QRT následne pokračuje v plnení primárnych úloh MFR.

Mnohonárodné zloženie záložnej čaty Sektoru-4 rovnako aj MFR prispelo k získaniu skúseností v oblasti interoperability na taktickej úrovni misie. Povelová technika v anglickom jazyku a výcvikové postupy sú pri tomto type výcviku samozrejmosťou.

Výcvikové oddelenie UNFICYP hodnotilo výcvik ako úspešný a QRT všetky výcvikové úlohy splnil. Nadrotmajster Pihulič konštatoval spokojnosť s výcvikom a činnosťou QRT, rovnako vyzdvihol aj dodržanie všetkých bezpečnostných opatrení, nakoľko pri výcviku nedošlo k zraneniam.


11112

Autor: kpt. Michal Harnádek - Military Public Information Officer UNFICYP , Foto: rtn. Martin Mruz - Force Photographer UNFICYP - Dátum: 03.05.2012
Čítanosť: 11011
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share