Preskocit navigáciu

Zámer a cieľ


Zámer vykonania KŠN

Zámerom vykonania KŠN je poskytnúť výcvikovú príležitosť, počas ktorej veliteľstvo mechanizovanej brigády (ďalej len mb) bude plniť požadované špecifické, taktické úlohy s cieľom demonštrovať svoju operačnú pripravenosť ako súčasť zoskupenia síl pod velením NATO. Okrem toho zámerom je vytvoriť podmienky, ktoré umožnia veliteľstvu mb vykonávať vybrané úlohy v náročných podmienkach zodpovedajúcich súčasným poznatkom z prebiehajúcich operácií ako aj meniacemu sa doktrinálnemu prostrediu. Taktiež poskytnúť možnosti hodnotiteľom vecne zhodnotiť súčasný stav pripravenosti veliteľstva mb pre operácie pod velením NATO.

Cieľ KŠN

Cieľmi KŠN je preverenie a zladenie veliteľstva a štábu 2.mb Prešov v plnení úloh v operáciách na podporu mieru. Taktiež je cieľom preverenie veliteľstva a štábu pri plánovaní a riadení operácii v medzinárodnom prostredí, zabezpečenie velenia a riadenia počas vedenia operácie, preverenie reálnosti pri spracovávaní stálych operačných postupov (SOP) pre vedenie operácii, spracovávať dokumenty a komunikovať v anglickom jazyku. Ďalej je cieľom preveriť a precvičiť veliteľstvo a štáb v splánovaní a riadení vykonania zmien v priestore zodpovednosti na základe zmeny situácie v priebehu operácie, splánovanie operácie na vytvorenie kordónu a prehľadanie. Taktiež sa bude v priebehu KŠN preverovať spracovávanie, evidovanie a manipulovanie s utajovanými skutočnosťami a ich prenos technickými prostriedkami ŠOI a zároveň sa bude posudzovať funkčnosť a účelnosť zriadeného miesta velenia a do akej miery boli realizované vlastné SOP na zriadenie a výstavbu miesta velenia a ako je zabezpečená jej ochrana síl.

KŠN Spoločný cieľ - Joint Goal 2012

Komplexno štábny nácvik (KŠN)- Spoločný cieľ - JOINT GOAL 2012
na tému: Mechanizovaná brigádna skupina OS SR vo vojenskom ťažení NATO na podporu mieru (peace support campaign).


Riadiaci KŠN - Spoločný cieľ - JOINT GOAL 2012

plukovník gšt. Ján BUJŇÁK
náčelník štábu veliteľstva Pozemných síl OS SR

Hlavnou úlohou KŠN - Spoločný cieľ 2012– Joint Goal 2012“ (ďalej len KŠN) je precvičiť a preveriť štáb 2. mechanizovanej brigády (ďalej 2.mb) Prešov v plánovaní, riadení operácie na tému: Mechanizovaná brigádna skupina OS SR vo vojenskom ťažení NATO na podporu mieru.

KŠN 2.mb je rozhodujúcim zamestnaním vo výcviku veliteľstva a štábu vo výcvikovom roku 2012 u 2.mb. Zároveň je súčasťou výcviku veliteľov a štábov v procese plánovania a udržania deklarovaných síl SR v priestore zodpovednosti (AOR), je určené na zvýšenie pripravenosti funkcionárov OS SR na plnenie úloh počas nasadenia jednotiek OS SR v operácii mimo územia SR. Precvičované bude veliteľstvo a štáb 2.mb ako primárny cvičiaci subjekt. Námetom sú vytvorené podmienky tak, aby odzrkadľovali operácie NATO v maximálne stredne intenzívnom konflikte. KŠN je orientované do situácie po prechode do stabilizačnej fázy ťaženia s cieľom udržať dosiahnutú úroveň bezpečnosti a vytvorenie podmienok na odovzdanie zodpovednosti za bezpečnostnú situáciu domácim bezpečnostným zložkám.

Samotné KŠN bolo rozdelené do jednotlivých fáz:

- plánovacia a prípravná fáza v období od 17. januára do 14. mája 2012
- vykonávacia fáza v období od 15. do 17. mája 2012
- vyhodnocovacia fáza v období od 17. mája do 31. júla 2012

Miesto konania: posádka Prešov

Skočiť na menu


Share