Preskocit navigáciu

Vzdušné sily v centre záujmu poslancov


Vzdušné sily v centre záujmu poslancov

Dňa 6. júna 2012 pristál na leteckej základni Sliač vládny špeciál Tu-154, na palube ktorého boli predstavitelia Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a poslanci NR SR. Pristátím sa začal pracovný výjazd poslancov NR SR na leteckej základni Sliač s pokračovaním vo výcvikových priestoroch ozbrojených síl na Lešti. Cieľom pracovného výjazdu bolo prakticky oboznámiť sa jednotlivými zložkami Ozbrojených síl SR pri plnení úloh počas reálnej činnosti a výcviku. 

Program dnešného dňa začal už na palube vládneho špeciálu Tu-154, kde ich počas letu podplukovník Roman Poláček najprv oboznámil s činnosťou pohotovostného systému NATINADS. Pretože sa poslanci stali súčasťou ukážky zásahu proti narušiteľovi - „RENEGÁT“, nechýbala ani reálna ukážka dvojice pohotovostných stíhačiek, ktoré vládny špeciál doprevadili na pristátie na leteckú základňu Sliač.

Delegáciu poslancov na čele s podpredsedom vlády SR a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a ministrom obrany Martinom Glváčom privítal na pôde leteckej základne náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek v sprievode veliteľa vzdušných síl generálmajora Martina Babiaka a veliteľa zmiešaného krídla Sliač plukovníka Vladimíra Lisého.

Program pokračoval živou ukážkou zásahu jednotky ministerstva vnútra SR proti fiktívnym narušiteľom na palube vládneho špeciálu. Počas zásahu celú činnosť okrem pozorného oka ministra vnútra a prezidenta policajného zboru monitoroval aj policajný vrtuľník Mi-171.

Po úspešnom spacifikovaní "narušiteľov" sa delegácia presunula do priestorov statickej ukážky lietadiel MiG-29 a L-39, ktorú spestril dynamickou ukážkou pilotného umenia podplukovník Marián Bukovský na lietadle MiG-29.

Pocity a činnosť pilota stíhacieho lietadla počas letu si mohli členovia delegácie vyskúšať počas následných simulovaných letov na lietadlách MiG-29 a L-39 v priestoroch trenažérového centra.

Návšteva bola ukončená odletom delegácie vojenskými vrtuľníkmi Mi-17 a vrtuľníkom ministerstva vnútra Mi-171 do výcvikového priestoru Lešť, kde sa ku delegácii poslancov pripojil aj štátny tajomník MO SR Miloš Koterec.


odlet BAletletprivítanie1111zajatiestatikastatikastatikatrenažér333odlet vrtuľníkaodlet vrtuľníkaŠT

Autor: vvzs , Foto: vvzs, Ivant Kelement - MO SR - Dátum: 07.06.2012
Čítanosť: 15270
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share