Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Na Záhorí je dostrieľané


Na Záhorí je dostrieľané

V týchto dňoch vyvrcholilo päťtýždňové úsilie 1. protilietadlovej batérie IGLA (1.plbat) z protilietadlovej raketovej brigády Nitra bojovými streľbami vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave (VTSÚ) Záhorie. Bojové streľby sa vykonávajú pravidelne dvakrát za výcvikový rok v týchto výcvikových priestoroch. Pre obsluhy príslušníkov jednotiek IGLA majú bojové streľby nenahraditeľný význam napriek tomu, že pre výcvik sú využívané dosluhujúce protilietadlové rakety S-2M. Psychologický moment a skúsenosť z reálneho odpálenia rakety sa nedá nahradiť žiadnym simulátorom či nácvikom.

Príprava jednotky prebiehala na posádkovom cvičisku Kolíňanský vrch a vyvrcholila kontrolou zladenosti, kde boli strelci a bezpečnostní technici preverení z teoretických vedomostí a praktických zručností. Výsledky preverenia potvrdili výbornú úroveň pripravenosti a tak nič nebránilo vykonaniu strelieb, s výnimkou možnosti vzniku lesného požiaru počas strelieb v dôsledku deficitu vlahy a dlhodobého sucha. Zmena počasia a búrky, umožnili príslušníkom plbat konečne zavŕšiť etapu výcviku vykonaním bojových strelieb.

V pondelok 11. júna 2012 o 08:30 hod. opustila kolóna vojenskej techniky so 44 príslušníkmi brány útvaru a presunula sa na Záhorie. Aby počas nasledujúceho dňa prebiehalo všetko hladko, nasledovala kontrola protilietadlových rakiet, materiálu, techniky, zoznámenie sa s priestormi VTSÚ a samotný strelecký nácvik s rozvinutým systémom velenia a riadenia bez odpálenia rakiet.

Nasledujúci deň o 03:45 hod. otvoril zamestnanie veliteľ protilietadlovej raketovej brigády plukovník Vladimír Kováč spoločným nástupom a vykonaním poučenia o bezpečnosti pri práci. Hlavnou úlohou dňa bolo počas krátkej zastávky OT-90 zostreliť vrtuľník vo vise, ktorý imitovala horiaca svetlica vo vzdialenosti cca 2800 metrov.

Prvý strelec desiatnik Michal Leško si prevzal a skontroloval protilietadlový raketový komplet S-2M. Vodič OT-90 štartuje pásové vozidlo a pripravuje sa na výjazd. Po nasadnutí strelca na OT-90 sa presúvajú na palebnú čiaru. O 05:13 hod. zavelil zastupujúci veliteľ 1. plbat IGLA nadporučík Vladimír Matis: „BOJOVÝMI“. Tento povel sa vydáva, ak bezpečnostný technik, ktorý je spolu so strelcom na vozidle, vztýči červenú zástavku. Prvá raketa vystrelená desiatnikom Leškom opúšťa raketnicu a v priebehu niekoľkých sekúnd úspešne zasiahne svoj cieľ. Bola to už jeho ôsma raketa, ktorú vo svojej kariére profesionálneho vojaka vystrelil. Rovnako úspešní boli aj ostatní príslušníci plbat.

Počas strelieb sa hodnotí čas trvania krátkej zastávky, ktorá nesmie presiahnuť 60 sekúnd, čas vystrelenia rakety, ktorý je pri plnení tejto úlohy stanovený do 15 sekúnd a rozsah zásahu cieľa.

Dôležitosť zamestnania bojových strelieb protilietadlovcov potvrdila aj návšteva náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Petra Vojteka, ktorého sprevádzal hlavný poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Richard Fabricius. V neformálnych rozhovoroch s príslušníkmi jednotky sa generálporučík Vojtek zaujímal o problémy, ktoré trápia profesionálnych vojakov, technický stav protilietadlových rakiet a pridelenej techniky, o prípravu a samotný priebeh bojových strelieb, ale aj o prípravu 2. protilietadlovej čaty IGLA, ktorá sa pripravuje na certifikačné cvičenie v rámci 12. mechanizovaného práporu. Generálporučík Vojtek ocenil profesionálny prístup vojakov a zodpovedné plnenie úloh bojových strelieb, zároveň zúčastneným zaželal veľa úspechov v ďalšej práci.

Po odpálení 31 rakiet mohla hodnotiaca skupina konštatovať, že úlohy bojových strelieb boli splnené s hodnotením „VÝBORNE“. Medzi najrýchlejších strelcov patrili desiatnik Juraj Staš a desiatnik Peter Sedláček.

„Príslušníci 1. plbat IGLA opäť potvrdili svoju profesionalitu a vysokú úroveň pripravenosti na plnenie úloh. Pokračujú v tradícií výborných výsledkov bojových strelieb, čo svedčí nie len o kvalite organizovaného výcviku, ale aj o profesionálnom prístupe zúčastnených,“ povedal na záver strelieb plukovník Vladimír Kováč.


1111222333343444445

Autor: plrb Nitra , Foto: rtn. Michal Studený - Dátum: 13.06.2012
Čítanosť: 9698
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share