Preskocit navigáciu

Ocenenie príslušníkov mnohonárodnej záložnej jednotky veliteľstva misie UNFICYP – Mobile Force Reserve Medal Parade


Ocenenie príslušníkov mnohonárodnej záložnej jednotky veliteľstva misie UNFICYP – Mobile Force Reserve Medal Parade

V piatok 24. augusta 2012 sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie medailí za službu v mierovej misii OSN UNFICYP na Cypre pre príslušníkov záložnej jednotky veliteľstva misie – “MFR“ (Mobile Force Reserve). Jednotka MFR je integrovaná v štruktúre veliteľstva misie UNFICYP, ktorá je mimochodom treťou najstaršou aktívnou misiou OSN.

MFR pozostáva z príslušníkov štyroch národov – Veľkej Británie, Argentíny, Maďarskej republiky a Slovenskej republiky, pričom je pod priamym Britským velením a riadením. V rámci britského kontingentu slúžia aj iné národnosti ako napríklad Nepálski Ghurkovia, čo robí službu v tejto mnohonárodnej jednotke ešte zaujímavejšou.

Zastúpenie OS SR v MFR tvorí 9 príslušníkov mužstva a jeden dôstojník, ktorí sú rozdelení do dvoch čiat – funkciu veliteľa čaty aktuálne vykonáva npor. Rastislav Siráň.

Počas slávnostného nástupu veliteľ jednotky MFR britský major Craig Hampton-Stone zhrnul takmer šesťmesačné pôsobenie jednotky MFR ako komplexné zabezpečenie formálnych aj neformálnych úloh v rámci misie UNFICYP – „MFR stojí vždy v prvej línii“ a poďakoval príslušníkom MFR za ich obetavú prácu a nasadenie.

Vojenský veliteľ misie UNFICYP generálmajor Chao Liu (Force Commander) vo svojom príhovore zdôraznil, že jednotka funguje v oveľa širšom kontexte ako len záloha veliteľstva a charakterizoval ich pôsobenie ako nenahraditeľné pri zabezpečení každodenného života misie ako aj v prípade mimoriadnych udalostí – „bez Vašej obetavej práce by veliteľstvo misie UNFICYP doslova strádalo. Zabezpečujete bezpečnosť UNPA (United Nations Protected Area – v ktorom sa nachádza Blue Beret camp a veliteľstvo misie UNFICYP), plníte veľké mnoštvo úloh v náročných klimatických podmienkach a dosahujete mimoriadnu úroveň pripravenosti. Medaile, ktorými ste boli ocenení sú vyjadrením ocenenia Vašej práce a môžete ich hrdo nosiť. Ďakujem vám“.

Slob. Robert Ritter a slob. Tibor Glatz pri rozhovore po udelení medialí hrdo spomenuli operačné nasadenie MFR pri protestoch v centre Nikózie v priestore hotela Ledra Palace, kde zabezpečovali verejný poriadok. „Na tieto úlohy sme boli špeciálne vyškolení a využili sme všetky skúsenosti z prípravy pri operačnom nasadení. Sme hrdí, že krst ohňom sme zvládli“.

Des. Martin Zúbek a des. Michal Beňo už majú skúsenosti z nasadenia v misii na Golanských výšinách, ako však obaja dodávajú, misia na Cypre je špecifická, pričom vyzdvihujú možnosť zdokonaliť sa v anglickom jazyku pri práci v mnohonárodnom prostredí. Des. Beňo akcentoval fakt, že mohol v sústredenej príprave využiť skúsenosti a poznatky Ghurkov, ktorí sú historicky známi ako skvelí bojovníci.

Des. Tomáš Strečanský je rád, že po takmer 10 rokoch služby v OS SR dostal možnosť slúžiť v misii UNFICYP a nadobudnúť nové cenné skúsenosti z medzinárodného prostredia. Ako pridanú hodnotu všetci príslušníci MFR vyzdvihujú zdokonalenie sa v anglickom jazyku - angličtina je v mnohonárodnej jednotke MFR bežný pracovný nástroj, a v prípade našich chlapcov im slúži ku cti, že zvládli aj základy španielčiny kvôli niektorým Argentínskym kolegom. Aj toto je aspekt misie – učíme sa jeden od druhého – dodáva slob. Rastislav Migaľ, ktorého angličtina sa mimoriadne zlepšila a venoval sa aj fotografickému dokumentovaniu činnosti MFR.

Medaile pre slobodníkov Juraja Bagina a Petra Matušeka boli ako dary k jubileu, či významnej životnej udalosti, keďže slob. Bagin mal narodeniny a slob. Matušek je hrdým otcom novonarodeného syna.

Npor. Rastislav Siraň ako veliteľ čaty poznamenal: „Som hrdý na to, že som mal možnosť slúžiť práve v medzinárodnej jednotke MFR. Skúsenosti a poznatky, ktoré som tu počas roku získal považujem za dôležité pre dôstojníka OS SR. Interoperabilita ako pojem znie skvelo, ale nie vžy je jednoduché ju dosiahnuť, vyžaduje si to prekonanie jazykovej a kultúrnej bariéry, či diferenciácií v príprave. Veľký dôraz bol pod Britským velením položený na odbornú a fyzickú pripravenosť a tomu sa podriaďoval celý výcvik a denný program jednotky – každý príslušník MFR musí byť odborník na svoje úlohy a ako sa vo vojenskom žargóne hovorí poznať svoje miesto v tvare. Angličtina je prostriedok na komunikáciu, nie ťažiskovým bodom, avšak jej denným používaním sa človek zdokonalí. Som vďačný OS SR, že som mal možnosť slúžiť v MFR UNFICYP“.


111

Autor: kpt. Michal Harnádek (Military Public Information Officer UNFICYP) , Foto: archív príslušníkov MFR, rtn. Martin Mruz (Force Photographer UNFICYP) - Dátum: 28.08.2012
Čítanosť: 10334
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share