Preskocit navigáciu

Vrtuľníkovému krídlu pribudli inštruktori povodňovej záchrannej služby


Vrtuľníkovému krídlu pribudli inštruktori povodňovej záchrannej služby
V dňoch 10. až 13. septembra 2012 sa na strednej škole požiarnej ochrany v Žiline uskutočnil kurz inštruktorov povodňovej záchrannej služby. Medzi príslušníkmi krajských riaditeľstiev HaZZ z celého Slovenska sa nestratili ani hasiči pôsobiaci vo vojenskej hasičskej jednotke prešovského vrtuľníkového krídla.
V úvode kurzu  museli štyria frekventanti podstúpiť preskúšanie z plávania na 300 metrov plaveckým spôsobom kraul. Druhou témou bola záchrana topiaceho sa z vodnej hladiny troma spôsobmi -  vynesením na breh, záchrana pomocou „vrhačky“ a záchrana vynesením na motorový čln, súčasťou ktorej bol aj výcvik v ovládaní motorového člna. Nasledujúci deň čakal na budúcich inštruktorov najtvrdší oriešok v podobe výcviku na tečúcej vode.
Plavba naprieč riekou Váh priamo pod hradom Strečno, čiastočne proti prúdu a v priliehavom neoprénovom obleku, ktorý v značnej miere obmedzoval pohyb, bola už na prvom úseku vskutku náročná a v posledných úsekoch vyžadovala, aby si plavci siahli na dno svojich síl. Posledný deň kurzu bol venovaný ekologickým haváriam na vodných plochách. V náročných poveternostných podmienkach si účastníci kurzu vyskúšali kladenie norných stien slúžiacich na zachytávanie ekologicky škodlivých produktov.

Za vysokú úroveň kurzu, ochotu pomôcť a poradiť pri akejkoľvek činnosti patrí vďaka vedúcim kurzu kapitánovi Milanovi Bibíkovi a nadporučíkovi Petrovi Maďarimu.


foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2

Autor: čat. Marián Piroh , Foto: autor - Dátum: 17.09.2012
Čítanosť: 7739
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share