Preskocit navigáciu

Výcvik slovenských stíhacích pilotov v Českej republike


Výcvik slovenských stíhacích pilotov v Českej republike

Minulý týždeň sa v priestoroch simulačného centra (TSC - Tactical Simulation Center) v Pardubiciach uskutočnil krátkodobý odborný kurz za účasti ôsmych slovenských taktických pilotov z veliteľstva vzdušných síl Zvolen a leteckej základne Sliač a tiež troch radarových riadiacich bojového navedenia (GCI – Ground Controlled Intercept) z brigády velenia, riadenia a prieskumu Zvolen.

Počas piatich dní si slovenskí letecký personál precvičoval taktiku vedenia vzdušných bojov pri väčších vzdialenostiach (BVR – Beyond Visual Range) s použitím rakiet stredného a ďalekého dosahu a nechýbalo ani precvičenie štandardných operačných postupov integrovaného pohotovostného systému ochrany vzdušného priestoru krajín NATO (QRA -Quick Reakction Alert).

Slovenský tím mal počas odborného kurzu k dispozícii osem leteckých simulátorov a dve navádzacie stanoviská a mohol tak, precvičovať rôzne situácie vedenia vzdušných bojov či už vo dvojici alebo väčších skupinách a navádzať viac lietadiel v jednom čase. Ďalším veľkým prínosom bolo aj to, že po každej leteckej misii sa v priestore kinosály vykonal debriefing s premietnutím celej vzdušnej situácii, pričom bola naraz zobrazená aj vykonávaná činnosť pilota vo všetkých ôsmych kokpitoch a rozobratá spolupráca a taktika medzi pilotom a letovodom GCI.

Nemenej dôležitou oblasťou bola aj výmena skúseností v oblasti použitia taktiky na lietadlách používaných pilotmi Armády ČR a oboznámenie sa so skúsenosťami z pôsobenia českého vojenského letectva počas nasadenia v Pobaltí.



Autor: vvzs , Foto: TSC-Pardubice - Dátum: 15.11.2012
Čítanosť: 9803
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share