Preskocit navigáciu

Minister obrany SR M.Glváč: Vojakom na Cypre sme priniesli aspoň "trošku domova"


Minister obrany SR M.Glváč: Vojakom na Cypre sme priniesli aspoň

Slovenskí vojaci na Cypre nezostanú počas sviatkov bez tradičnej vianočnej kapustnice. Minister obrany SR Martin Glváč včera navštívil slovenský kontingent na Cypre a spolu s náčelníkom Generálneho štábu priniesli vojakom darčeky medzi, ktorými nechýba ani údené mäso na kapustnicu. „Chceme aspoň trochu spríjemniť vojakom vianočné sviatky, a preto sme im aspoň takto priniesli „trošku domova,“ povedal šéf rezortu obrany.

Na Cypre si pozrel nárazníkovú zónu v Sektore 4 a Kemp Milana Rastislava Štefánika vo Famaguste, ktorá sa nachádza na tureckej strane ostrova. Slovenskí vojaci tu pôsobia spolu s maďarskými, srbskými a chorvátskymi vojakmi. Minister Glváč potvrdil, že naďalej chce, aby Slovensko malo zastúpenie tak v zahraničnej misii OSN, ako aj NATO a EÚ. „Každá z nich má určité špecifiká. Napríklad táto na Cypre je aj o diplomacii a o skúsenostiach, ktoré môžu potom vojaci využiť v iných misiách,“ uviedol šéf rezortu obrany.

Slovenským vojakom poďakoval za ich profesionalitu a odbornú pripravenosť. „I ja som vás prišiel podporiť a poďakovať za to, že príkladne reprezentujete ozbrojené sily a Slovensko na tom rozdelenom ostrove. Uvedomujeme si náročnosť vašej služby,“ zdôraznil.

„Denno-denne sa stretávame v nárazníkovej zóne s civilnými obyvateľmi. A tam nastupuje tá diplomacia, ktorú spomínal pán minister. Obyvateľa musíme požiadať, aby sa preukázal povolením, či sa v tejto zóne môže pohybovať. Ak má, môže pokračovať vo svojej práci, ak nemá, musí ju opustiť. A toto sa nie vždy stretá s porozumením. Niektorí obyvatelia nechcú pochopiť, že musia rešpektovať pokyny našich vojakov,“ uviedol k práci slovenských vojakov veliteľ slovenského kontingentu na Cypre podplukovník Adolf Uličný.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Petra Vojteka je z vojenského hľadiska dôležité, že v Sektore 4 je Slovenská republika veliacou krajinou. „Na celom Cypre mám 159 vojakov. Pôsobia v prostredí, ktoré je veľmi odlišné kultúrou, ale aj geograficky vzdialené od Slovenska. Táto operácia je veľmi vysoko hodnotená. Z hľadiska použitia vojakov po návrate vidím túto misiu ako vysoko prínosnú,“ zdôraznil generálporučík Vojtek. Ako ďalej dodal, vojaci majú zabezpečenú potrebnú výzbroj a výstroj. „V priebehu budúceho roku by sme tiež radi obmenili staršiu techniku, ktorú tu majú,“ uviedol.

S veliteľom slovenského kontingentu a jeho vojakmi sa včera osobne stretol a porozprával aj veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR plukovník Miroslav Korba.


1111222233

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Danka Capáková - Dátum: 22.12.2012
Čítanosť: 10603
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share