Preskocit navigáciu

Štedrovečerná večera príslušníkov SLOVCON


Štedrovečerná večera príslušníkov SLOVCON

Opäť je tu krásny vianočný čas, keď všade zavládne pokoj a rodina spoločne sadá k štedrovečernému stolu. Vonku sa všetko ligoce, mráz Vám štípe tvár a sneh vŕzga pod nohami. Príslušníci slovenského kontingentu mierovej misie UNFICYP sú počas týchto sviatkov o túto pohodu a krásu ochudobnení. Napriek tomu si pripravili spoločnú večeru s ostatnými príslušníkmi chorvátskeho, maďarského a srbského kontingentu. Vianočné oblátky s medom, vôňa kapustnice, vyprážanej ryby spolu so zemiakovým šalátom priniesli medzi nich vianočnú atmosféru a v myšlienkach na svojich blízkych strávili nádherný čas.

Duchovný Sektoru 4, familiárne oslovovaný „Padre“, poručík Mgr. Radoslav Takáč pripravil spoločnú polnočnú omšu s africkými študentmi miestnej univerzity EMU - Eastern Mediterranean University, spolok afrických kresťanov je pomenovaný po svätom Cyrilovi. Zišlo sa tu okolo 120 kresťanov rôznych národov, aby spoločne oslávili narodenie malého Ježiška. Omša sa niesla v slovensko - anglicko - latinskom jazyku a zbor afrických študentov ju dopĺňal o nádherné africké piesne.

Prosby za svoju krajinu zneli okrem slovenčiny aj v chorvátskom, iránskom, tureckom a africkom (Ghana, Zimbabwe, Nigéria a Kamerun) jazyku. Počas prosieb jednotliví zahraniční študenti prinášali vlajky danej krajiny, ktoré boli slávnostne zavesené vedľa slovenskej vlajky. Bohoslužba bola ukončená spoločnou piesňou Tichá noc, ktorá sa taktiež niesla v niekoľkých jazykoch.

Na záver slovenskí vojaci pohostili svojich afrických priateľov napečenými koláčikmi a teplým čajom pripraveným pre všetkých prítomných.


1111222233

Autor: pplk. Ing. Adolf Uličný , Foto: kpt. Ing. Mário Benca - Dátum: 28.12.2012
Čítanosť: 4867
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share