Preskocit navigáciu

Návšteva náčelníka štábu misie UNFICYP plukovníka Angusa LOUDONA na Slovensku


Návšteva náčelníka štábu misie UNFICYP plukovníka Angusa LOUDONA na Slovensku

S priebehom prípravy a organizáciou výcviku marcovej rotácie príslušníkov mierovej misie OSN na Cypre sa prišiel v uplynulom týždni oboznámiť aj jeden z hlavných funkcionárov velenia misie UNFICYP, náčelník štábu britský plukovník Angus LOUDON.

Zámerom velenia UNFICYP je zjednotiť obsah výcviku a prípravy u všetkých krajín, ktoré vysielajú svojich vojakov do tejto misie s cieľom implementovať už získané skúsenosti a potreby čo najefektívnejším spôsobom, aby zabezpečovali prípravu k dosiahnutiu základných rozhodujúcich spôsobilostí potrebných na plnenie úloh v danom priestore zodpovednosti. Načelník štábu ako prvú krajinu za týmto účelom navštívil Slovensko, ktoré je vedúcim národom v jednom zo sektorov zodpovednosti s tretím najväčším príspevkom síl v tejto operácií.

Význam nasadenia príslušníkov OS SR do tejto mierovej operácie a ich pôsobenie boli vyzdvihnuté aj pri spoločnom pracovnom stretnutí dňa 17. januára s náčelníkom štábu operácií GŠ OS SR brigádnym generálom Jindřichom JOCHOM.

Nasledujúci deň 18. januára návšteva pokračovala v priestoroch nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády, kde v súčastnosti prebieha príprava na záverečné certifikačné cvičenie k prevereniu spôsobilostí príslušníkov jednotky k nasadeniu. Po privítaní zástupcom veliteľa vzdušných síl OS SR plukovníkom Ivanom HÚLEKOM a veliteľom útvaru plukovníkom Vladimírom KOVÁČOM nasledoval brífing, v ktorom hlavná časť bola zameraná na ciele a úlohy výcviku a spôsob implementácie nových skuseností do teoretickej a praktickej prípravy. Plukovníkovi LOUDONOVI boli následne ukázané priestory, kde sa vykonáva výcvik, aby osobne mohol vidieť ako a do akej miery sa podarilo priblížiť a nasimulovať časť priestoru zodpovednosti na Cypre, aby výcvik bol čo najrealistickejším.

Na záver návštevy plukovník LOUDON poďakoval za milé prijatie a prejavenú ústretovosť pri priblížení a objasnení spôsobu vedenia výcviku a prípravy u príslušníkov SLOVCON.


111122

Autor: pplk. Jozef Paňko , Foto: npor. Martin Both - Dátum: 23.01.2013
Čítanosť: 9896
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share