Preskocit navigáciu

Ruža ako symbol úcty a vďaky


Ruža ako symbol úcty a vďaky

,,Celý svet miluje a vzýva ženu. Lež básnik nadovšetko.“ (Ján Smrek)

Žena - jednoduché a pritom tak významné slovo. „Ž” ako životodarkyňa, „E” ako energická, „N” ako nežná a „A” ako anjel, ktorý chráni teplo rodinného krbu. Aj týmito a mnohými ďalšími pojmami sa najmä 8. marca skloňuje toto slovo. A inak tomu nebolo ani vo vzdušných silách.

Dnes, pri príležitosti Medzinárodného dňa žien, veliteľ vzdušných síl vzdal úctu všetkým profesionálnym vojačkám a zamestnankyniam vzdušných síl, poďakoval im za ich prácu, ktorú vykonávajú v prospech OS SR a prihovoril sa k nim aj týmito slovami: „Je ťažké opísať slovami, čo pre nás znamenáte, čo pre nás robíte, čím pre nás ste. Svojim ženským šarmom vnášate medzi nás príjemnú atmosféru a ste kedykoľvek ochotné podať pomocnú ruku, vypočuť nás a povzbudiť milým slovom. Cením a hlboko si Vás ctím…“.

Počas príhovoru brigádny generál Korba tiež vyzdvihol ich vysoko odbornú prácu a nenahraditeľné miesto, či už v pracovnom kolektíve alebo v súkromnom živote a poprial im hlavne pevné zdravie, veľa optimizmu a pozitívnej energie. „Ďakujem Vám za to, že ste“, dodal na záver.

V tento sviatočný deň sa veliteľ vzdušných síl spolu s hlavnými funkcionármi veliteľstva, zastúpenými plukovníkom Ivanom Hůlekom, plukovníkom Igorom Brandaburom a plukovníkom Jaroslavom Haluškom, stretli s nežnými príslušníčkami veliteľstva vzdušných síl v spoločenskom klube a ako symbol vďaky a úcty im odovzdali červenú ružu.

Slová vďaky pri príležitosti MDŽ dnes odzneli z úst hlavných funkcionárov aj v jednotlivých útvaroch vzdušných síl. Príslušníčky vzdušných síl od východu na západ, boli dnes odmenené príjemným slovom a živým kvetom.

Myšlienka oslavovať Medzinárodný deň žien vznikla na Medzinárodnej ženskej konferencii v roku 1910, ktorá sa konala v Kodani. Ako dátum tohto sviatku bol stanovený 8. marec na počesť veľkého štrajku newyorských krajčírok z textilných tovární v roku 1857. Krajčírky bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Prvá oslava MDŽ v ČSR sa konala v roku 1921 a o rok neskôr nadobudla už masový charakter. Počas druhej svetovej vojny bol tento sviatok zrušený, posledný sa konal v roku 1938, no po roku 1945 bol znovu obnovený.


Ruža ako symbol úcty a vďakyRuža ako symbol úcty a vďakyRuža ako symbol úcty a vďakyRuža ako symbol úcty a vďakyRuža ako symbol úcty a vďakyMDŽ v zk SliačMDŽ v zk SliačRuža ako symbol úcty a vďakyRuža ako symbol úcty a vďakyRuža ako symbol úcty a vďakyRuža ako symbol úcty a vďaky

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 08.03.2013
Čítanosť: 13319
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share