Preskocit navigáciu

Vzdušné sily súčasťou medzinárodného protiteroristického cvičenia "Atlas Common Challenge 2013"


Vzdušné sily súčasťou medzinárodného protiteroristického cvičenia

Dňa 17. apríla sa v priestoroch Súkromnej strednej školy v Kolárove uskutočnilo jedno z najrozsiahlejších medzinárodných cvičení policajných protiteroristických jednotiek aj za účasti príslušníkov Ozbrojených síl SR.

Námetom cvičenia bolo vyslobodiť viac než 300 študentov a zamestnancov školy a pripomínal známy teroristický útok na školu v ruskom meste Beslan v roku 2004. Do cvičenia sa okrem príslušníkov Policajného zboru SR, hasičov, maďarských, rumunských a slovinských protiteroristických jednotiek zapojili aj príslušníci slovenských ozbrojených síl.

Zo vzdušných síl boli do cvičenia nasadené dva vojenské vrtuľníky Mi-17 z prešovského vrtuľníkového krídla. Úlohou posádok vojenských vrtuľníkov na čele s majorom Róbertom Doroňaiom a kapitánom Milanom Zubrickým bola podpora taktického výsadku a zabezpečenie miesta cvičenia prostredníctvom vzdušného prieskumu.

Na cvičení bol prítomný aj predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák, minister obrany SR Martin Glváč, veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba ako aj ďalší významní štátni predstavitelia.

„Som rád, že toto cvičenie ukázalo, že koordinácia jednotlivých bezpečnostných zložiek je bezproblémová a sú pripravené adekvátne a pohotovo reagovať aj v spolupráci so zahraničnými jednotkami,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Cvičenie Atlas Common Challenge 2013 patrí medzi najrozsiahlejšie cvičenie protiteroristických policajných zásahových jednotiek všetkých členských krajín Európskej únie, Švajčiarska a Nórska, ktoré tvoria elitnú organizáciu známu ako „ATLAS Group“.


1111222233334

Autor: vvzs , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 18.04.2013
Čítanosť: 10532
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share