Preskocit navigáciu

Letci z Prešova pátrali po havarovanom vrtuľníku


Letci z Prešova pátrali po havarovanom vrtuľníku

Záchranu posádky havarovaného vrtuľníka nacvičovali 15. apríla neďaleko obce Radvanovce príslušníci skupín Pozemnej pátracej služby a Leteckej pátracej a záchrannej služby podľa krízového scenára.

Šesť príslušníkov prešovského vrtuľníkového krídla sa 15. apríla 2013 prepravovalo vrtuľníkom Mi-2 na leteckú strelnicu Valaškovce. Služobná cesta za účelom prerokovania podmienok realizácie bojových strelieb na pozemné ciele žiaľ nedopadla podľa predstáv. V ranných hodinách došlo v katastrálnom území obce Radvanovce k havárii vrtuľníka.

Dozornému vrtuľníkového krídla bol cestou vedúceho riadenia lietania vyhlásený signál „ZÁCHRANA“ pre aktiváciu skupiny pozemnej pátracej a záchrannej služby (PPZS) a „POHOTOVOSŤ číslo 1“ pre aktiváciu zmeny leteckej pátracej a záchrannej služby (LPZS) vk Prešov s určením priestoru pátrania po havarovanom vrtuľníku.

Našťastie išlo o simulovaný scenár nácviku PPZS spolu s aktiváciou LPZS. Skupina PPZS vykonala po aktivácii nástup po ktorom nasledoval ich presun spolu s technikou do určeného priestoru pátrania. Vrtuľníkové krídlo zároveň opustil aj vrtuľník LPZS, ktorý pátral v priestore havárie po osádke zloženej z pilota, palubného technika a piatich cestujúcich.

Po neľahkých hodinách pátrania sa príslušníkom zmeny PPZS a LPZS podarilo zachrániť kompletnú osádku havarovaného vrtuľníka a úspešne ju transportovať do zdravotníckeho zariadenia.

Skupina PPZS je na prešovskom krídle v stálej pohotovosti 24 hodín a je určená na samostatnú činnosť, zameranú na pátranie a záchranu posádky a cestujúcich lietadla bez ohľadu na jeho štátnu a rezortnú príslušnosť nachádzajúcom sa vo vzdušnom priestore, alebo na území Slovenskej republiky, ktoré sa ocitlo v stave núdze. Taktiež je určená na zabezpečenie miesta leteckej udalosti, pričom spolupracuje so zmenou LPZS v prípade jej použitia a s inými subjektmi zúčastňujúcimi sa pátracej a záchrannej akcie.


foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2foto2foto3foto3foto3foto3foto4

Autor: npor. Ján Dobál , Foto: npor. Vladimír Hric - Dátum: 18.04.2013
Čítanosť: 11348
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share