Preskocit navigáciu

Kurz vyšetrovania leteckých udalostí


Kurz vyšetrovania leteckých udalostí

Kurz vyšetrovania leteckých udalostí absolvovali v dňoch 16.-18. apríla vo Veliteľstve Vzdušných síl OS SR vo Zvolene vojenskí inšpektori bezpečnosti letov.

Kurz organizoval Úrad vojenského letectva MO SR a bol prioritne zameraný na štandardný postup vyšetrovania využívaný v členských štátoch NATO.

V druhom dni kurzu bol vykonaný praktický nácvik pátracej záchrannej služby. Námetom bola katapultáž dvoch pilotov z lietadla MiG-29, ktorí boli následne vypátraní pomocou vrtuľníka Mi-17 LPZS. Na miesto fiktívnej leteckej nehody vyrazila taktiež kolóna Pozemnej pátracej služby z leteckej základne Sliač, ktorá zabezpečila okrem záchrany pilotov a uhasenia požiaru trosiek lietadla aj uzatvorenie priestoru a zneškodnenie pyrotechniky na mieste nehody tak, aby nebolo ohrozené civilné obyvateľstvo.

Vo štvrtok inšpektori absolvovali záverečnú časť kurzu za účasti vyšetrovateľov civilných leteckých nehôd. Praktická časť bola zameraná na výmenu skúseností z vykonaných vyšetrovaní. Všeobecne je spolupráca medzi vojenskými a civilnými vyšetrovateľmi mimoriadne dôležitá nie len z dôvodu podobnosti vykonávanej práce, ale aj kvôli tomu, že letecká základňa Sliač poskytuje popri svojej prvotnej úlohe aj služby pre civilnú leteckú prevádzku.

Základným nástrojom bezpečnosti letov je dôkladné vyšetrenie príčin leteckých udalostí a následné prijatie opatrení, ktoré minimalizujú vznik leteckej nehody z rovnakých alebo podobných dôvodov. K získaniu čo najlepších zručností vojenských inšpektorov bezpečnosti letov bol využitý materiál zo zasadaní Flight Safety Working Group a Air Force Flight Safety Committee Europe, na ktorých sa Slovenská republika aktívne zúčastňuje.

Na záver kurzu podplukovník Ladislav Dospiva, ako hlavný organizátor, vyhodnotil dosiahnuté ciele kurzu a vyzdvihol kvalitné zabezpečenie praktického nácviku výjazdu Pozemnej pátracej záchrannej služby zk Sliač.


11112222333344446666777

Autor: mjr. Koloman Bornemisza , Foto: mjr. Koloman Bornemisza, por. Peter Tkáč - Dátum: 19.04.2013
Čítanosť: 7728
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share