Preskocit navigáciu

Minister Glváč predstavil nové lietadlá L-410


Minister Glváč predstavil nové lietadlá L-410

Minister obrany SR Martin Glváč dnes spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Petrom Vojtekom predstavili na letisku v Kuchyni nové lietadlá L-410. V rámci uvedenia do prevádzky dostali mená po obciach Rohožník a Pernek, ktoré susedia s Leteckou základňou Kuchyňa.

„Som rád, že sa nám tieto lietadlá podarilo zakúpiť. Išlo o požiadavku vzdušných a ozbrojených síl ako takých. Mojou úlohou bolo zabezpečiť finančné prostriedky a to sa podarilo. Vzdušné sily budú lepšie vybavené a tieto lietadlá tu po nás zostanú,“ povedal šéf rezortu obrany.

Ako uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek, základným kritériom, ktoré viedlo k nákupu týchto lietadiel bola bezpečnosť. „Majú špičkové parametre a vylučujú zlyhanie posádky do najvyššej možnej miery, aká je dnes technicky možná. Výhodou je, že dokážu štartovať z nespevnených dráh a sú veľmi rýchlo použiteľné na území SR. V prípade krízy, keď nebude možné použiť vrtuľníky, sa dajú využiť aj na prevoz obyvateľov, záchranných tímov, alebo zranených,“ vysvetlil genpor. Vojtek.

Veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Korba zdôraznil, že nejde o navýšenie počtu týchto lietadiel, ale o výmenu starých za nové. „Na úlohy, ktoré potrebujeme plniť sú úplne najvhodnejšie vzhľadom k cene a k ich využitiu. Sú vhodné pre domáci krízový manažment, ale aj napríklad na prepravu ranených, či už vojakov, alebo civilov,“ vysvetlil.

Šéf rezortu obrany ďalej pripomenul, že v uplynulom roku si vyžiadalo veľké investície predovšetkým stíhacie letectvo. „Minulý rok sme dali na stíhačky 33 miliónov eur, takže trojnásobok toho, čo stoja tieto dve lietadlá,“ uviedol. Ako ďalej vysvetlil dôvodom bola snaha zabrániť katastrofe, ktorú pre rezort predstavovala dojednaná abonentná zmluva z roku 2010. „A dnes sme na rázcestí, či pokračovať v tom, ako je to nastavené, alebo sa poobzerať po niečom inom. V súčasnosti skúmame zmluvy, či je ešte šanca napraviť nejakým spôsobom to, čo bolo v minulosti zanedbané,“ dodal.


111122223

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Pavol Vitko - Dátum: 02.05.2013
Čítanosť: 9304
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share