Preskocit navigáciu

Veliteľ vzdušných síl na konferencii "EURAC"


Veliteľ vzdušných síl na konferencii

„Výzvy 21. storočia pre Európske vzdušné sily“, bola téma konferencie veliteľov vzdušných síl v Európe (EURAC), konanej v dňoch 14. - 16.6.2013 v Holandskom Eindhovene. História konferencie, ako platformy pre odborné diskusie k témam týkajúcich sa zvýšenia vzájomnej spolupráce vzdušných síl v európskom regióne, siaha až do roku 1993.

Veliteľ vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Korba sa tejto konferencie vo formáte 27+ zúčastnil ako plnohodnotný člen po prvý krát. Okrem hlavnej témy boli prediskutované aspekty zvýšenia bezpečnosti a harmonizácie leteckej prevádzky civilného a vojenského letectva v kontexte Single European Sky, kde vojenské letectvá začínajú pociťovať ústup z doterajších pozícií. Túto otázku je nevyhnutné riešiť s predstihom, aby sa prijali jednotné pravidlá pre všetkých užívateľov vzdušného priestoru bez ohľadu na členstvo v NATO či EÚ.

Súčasťou EURAC-u bol aj letecký deň, konaný pri príležitosti 100. výročia vzniku holandských vzdušných síl (RNL AF). Vzdušné sily OS SR boli zastúpené v statickej časti lietadlami L-39 zo zmiešaného krídla Sliač a AN-26 z dopravného krídla Kuchyňa.

Budúcoročná konferencia bude prebiehať v rámci osláv 100. výročia vzniku švajčiarskeho letectva v Brunneri.


122

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 18.06.2013
Čítanosť: 10101
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share