Preskocit navigáciu

Streľby z ručných zbraní príslušníkov Slovcon UNFICYP


Streľby z ručných zbraní príslušníkov Slovcon UNFICYP

Hoci misia UNFICYP je mierovou misiou, aj tu si musia jej príslušníci udržiavať svoje strelecké zručnosti. Príslušníci Sektoru 4 sa dňa 25. júla zúčastnili strelieb z ručných zbraní v priestoroch strelnice na veliteľstve UNFICYP v Nikózii.

Samozrejmosťou pred vykonaním strelieb je poučenie o bezpečnosti, ktoré pre prítomných vykonal náčelník logistiky major Richard Király. Strelieb sa zúčastnil aj veliteľ Sektoru 4 podplukovník Adolf Uličný. Streľby, na vzdialenosť 25 metrov, sa opakujú v pravidelných intervaloch. Vojaci SLOVCONU strieľajú z pištole vz. 82 a samopalu vz. 58.

Profesionálni vojaci v misii UNFICYP na Cypre sú vybavení zbraňami na obranné účely, pričom použitie zbrane je povolené len v sebaobrane. Príslušníci UNFICYP môžu použiť zbrane na obranu seba, životov ďalších príslušníkov OSN alebo osôb pod ich ochranou proti priamemu útoku, ktorý by sa mohol skončiť smrťou alebo vážnym zranením. Je potrebné mať na zreteli, že použitie samotnej zbrane je tou poslednou možnosťou, ktorá prichádza do úvahy vtedy, ak sú vyčerpané všetky iné možnosti. Vo všetkých prípadoch musí byť použitá len minimálna sila.

Previerka z vykonania strelieb opäť ukázala, že príslušníci SLOVCONU sú veľmi dobre pripravení ďalej napĺňať mandát tejto misie.


111

Autor: npor. Miroslav Matejko , Foto: npor. Miroslav Matejko - Dátum: 30.07.2013
Čítanosť: 5767
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share