Preskocit navigáciu

Brigádny generál Korba sa stretol s partnermi V4


Brigádny generál Korba sa stretol s partnermi V4

Mesto Budapešť minulý piatok privítalo najvyšších predstaviteľov vzdušných síl krajín V4+. Dôvodom bola konferencia veliteľov vzdušných síl, na ktorej sa za Slovenskú republiku zúčastnil brigádny generál Miroslav Korba. Na pracovné rokovanie boli prizvané aj ďalšie dva štáty - Rakúsko a Švédsko.

Na stretnutiach takéhoto formátu velitelia vzdušných síl každoročne rokujú o témach spoločného záujmu. Aj tento rok sa najvyšší predstavitelia vzdušných síl dohodli na posilnení vzájomnej spolupráce v oblastiach, akými sú Air Policing, vrtuľníková preprava, letecká doprava a tiež spôsobilosti vzdušných síl jednotlivých krajín.

Hlavnou témou piatkového rokovania bol súčasný a budúci systém vzdelávania a školenia leteckého personálu. Veľmi zaujímavým príspevkom bolo aj zdieľanie informácii z pôsobenia jednotlivých leteckých jednotiek v domácich a zahraničných cvičeniach, nasadenie v operáciách medzinárodného krízového manažmentu a pri pomoci domácemu obyvateľstvu v krízových situáciách. Dôkazom aktívnej spolupráce veliteľov vzdušných síl z Českej a Slovenskej republiky bolo aj podpísanie „Stálych operačných postupov pre spoluprácu vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky a vzdušných síl Armády Českej republiky v oblasti zabezpečenia vojenskej letovej prevádzky“.

Na záver konferencie sa velitelia vzdušných síl jednoznačne zhodli na tom, že kontinuálna výmena skúsenosti bude slúžiť k dosiahnutiu spoločných cieľov a podporí úsilie o využívanie jednotlivých zdrojov najúčinnejším spôsobom.

Program pracovného stretnutia pokračoval nasledujúci deň účasťou na medzinárodných leteckých dňoch, ktoré sa uskutočnili na maďarskej vojenskej leteckej základni Kecskemét. Farby slovenskej štátnej vlajky tu reprezentovali naše vzdušné sily statickou ukážkou leteckej techniky MiG-29 a Mi-17.

Ďalšia konferencia veliteľov vzdušných síl formátu V4+ sa uskutoční v Poľskej republike.


111122

Autor: npor. Marcela Vrábelová , Foto: vvzs - Dátum: 05.08.2013
Čítanosť: 6992
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share