Preskocit navigáciu

Slováci na Cypre absolvovali nácvik čaty záložných síl


Slováci na Cypre absolvovali nácvik čaty záložných síl

Príslušníci slovenského kontingentu v operácii UNFICYP na Cypre absolvovali 3. októbra v priestoroch OPT 139 Triglav výcvik čaty záložných síl - FRP (Force Reserve Platoon).

Pod dohľadom príslušníkov Polície spojených národov UNPOL (United Nations Police) majorky Jany Jahodníkovej a majora Milorada Aščeriča príslušníci misie nacvičovali aktiváciu Tímu rýchlej reakcie – QRT (Quick Reaction Team) a zásah proti demonštrantom.

Jednou z hlavných úloh UNPOL v rámci UNFICYP je vyšetrovanie trestnej činnosti spáchanej v nárazníkovej zóne (buffer zone) osobami, ktoré nie sú príslušníkmi Mierových síl OSN a pomoc jednotkám OSN pri demonštráciách, resp. zhromaždeniach v nárazníkovej zóne a v jej bezprostrednej blízkosti.

Počas nácviku bola preverená reakcia patroly na prítomnosť civilistov v nárazníkovej zóne, následné povolanie a aktivovanie posíl FRP, ako aj samotná spolupráca jednotiek MS OSN s príslušníkmi UNPOL pri zásahu voči demonštrantom.

Napriek náročným klimatickým podmienkam zúčastnení vojaci absolvovali výcvik v nepriestrelných vestách STRATOS a v ochranných prilbách s použitím ochranných štítov. Reálnosť nacvičovaných reakcií na incidenty zabezpečila imitačná skupina zložená z príslušníkov srbského a slovenského kontingentu pod vedením rotmajstra Ivana Gubalu.

Ku kvalitnému priebehu výcviku prispela najmä vynikajúca práca veliteľov družstiev rotmajstra Štefana Patassyho, rotného Ľubomíra Lojku a rotmajstra Jána Laciku počas nácviku zásahu proti demonštrantom, no najmä pri príprave, ktorá mu predchádzala.


Slováci na Cypre absolvovali nácvik čaty záložných sílSlováci na Cypre absolvovali nácvik čaty záložných sílSlováci na Cypre absolvovali nácvik čaty záložných sílSlováci na Cypre absolvovali nácvik čaty záložných sílSlováci na Cypre absolvovali nácvik čaty záložných síl

Autor: npor. Milan VICIAN , Foto: autor - Dátum: 08.10.2013
Čítanosť: 3507
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share