Preskocit navigáciu

Krátkodobý kurz leteckej taktiky


Krátkodobý kurz leteckej taktiky

V priestoroch Taktického simulačného centra (TSC) v českých Pardubiciach, v úzkej spolupráci s Akadémiou ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika (AOS) v Liptovskom Mikuláši, sa od 30. septembra 2013 do 4. októbra 2013 uskutočnil v poradí už tretí základný kurz leteckej taktiky.

Tento krátkodobý kurz leteckej taktiky s využitím simulačných technológií je súčasťou kariérneho vzdelávania príslušníkov Vzdušných síl OS SR v leteckých odbornostiach a absolvovalo ho už 24 pilotov bojových a cvičných lietadiel a spolu s nimi 11 vojenských riadiacich letovej prevádzky – radarových riadiacich bojového použitia (RRBP).

Taktické simulačné centrum, ktoré slúži k simulovanému leteckému taktickému výcviku, je jedinečné svojho druhu v blízkom regióne a poskytuje výcvik, ktorý nie je u nás možné realizovať vlastnými výcvikovými kapacitami v potrebnom rozsahu. Počas piatich pracovných dní sa na simulátore, ktorý má osem pilotných kabín a dve pracoviská pre riadiacich letovej prevádzky, odletí okolo 350 letov, pri ktorých sa počas plnenia úloh použije proti protivníkovi simulovane viac ako 1300 aktívnych, poloaktívnych, či infračervených rakiet typu vzduch - vzduch.

Nasimulovanými cvičeniami je možné precvičovať pilotmi a RRBP, okrem spomínanej taktiky vzdušného boja väčších formácií lietadiel, aj súčinnosť rôznych druhov letectva, velenie vo formáciách, rádiovú komunikáciu stručnými bojovými výrazmi, či procedúry potrebné pri plnení úloh zabezpečovania ochrany vzdušného priestoru krajín NATO pohotovostnými lietadlami pri cezhraničných tzv. crossborder operáciách.

Ďalšími výhodami simulátora, ktoré prispievajú k efektivite výcviku, je i kvalitný 3-D vyhodnocovací systém využívaný k tzv. debrífingu – poletovému rozboru jednotlivých misií a vzájomná výmena skúseností s personálom simulátora, ktorím sú bývalí príslušníci Armády ČR v odbornostiach pilot a riadiaci letovej prevádzky.

V krajinách NATO, vrátane Armády ČR, je takýto druh výcviku zapracovaný do systému výcviku pilotov a RRBP, ktorý musia absolvovať v pravidelných i nepravidelných intervaloch.

Do konca roka absolvujú naši príslušníci v danom centre ešte jeden pokročilý kurz leteckej taktiky. Ten priamo nadväzuje na základný kurz, ktorým už prešla väčšina pilotov a RRBP.

Takáto výmenná aktivita, ako jedna z foriem menších projektov intenzívne sa rozvíjajúcej spolupráce medzi Českou a Slovenskou republikou v rezorte obrany, poukazuje na výhodnosť spoločného výcviku v rámci krajín NATO.


Krátkodobý kurz leteckej taktikyKrátkodobý kurz leteckej taktiky

Autor: mjr. Dušan Klabník , Foto: vvzs - Dátum: 09.10.2013
Čítanosť: 7125
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share