Preskocit navigáciu

V Sektore 4 na Cypre zaviala ukrajinská vlajka


V Sektore 4 na Cypre zaviala ukrajinská vlajka

Ako symbol pristúpenia Ukrajiny k spolupráci krajín pôsobiacich v cyperskom Sektore 4 misie UNFICYP vztýčili 9. októbra v Kempe gen. M. R. Štefánika vo Famaguste ukrajinskú vlajku.

Slávnostná ceremónia sa uskutočnila za účasti vojenského veliteľa misie UNFICYP generálmajora Chao Liua, náčelníka štábu misie UNFICYP plukovníka Angusa Loudona, veľvyslanca Ukrajiny na Cypre Borysa Humeniuka, veľvyslankyne Slovenskej republiky na Cypre Oksany Tomovej, veľvyslanca Srbska na Cypre Savu Djuricu a ďalších významných hostí.

Ukrajina sa tak po Maďarsku, Chorvátsku a Srbsku stala ďalšou participujúcou krajinou, ktorá pod velením Slovenska plní úlohy v rámci misie UNFICYP.

Prvými zástupcami Ukrajiny sa stali kapitán Serhii Mischuk a kapitán Ihor Dovhaliuk. Po prečítaní „UN Code of conduct“, ktorý vyjadruje zásady správania sa príslušníkov Mierových síl OSN, si ukrajinskí vojaci prevzali vlajku z rúk ukrajinského veľvyslanca a za zvukov národnej hymny prvý krát oficiálne vztýčili ukrajinskú vlajku v Sektore 4.

Obaja ukrajinskí kolegovia budú plniť svoje úlohy v Skupine pozorovateľov. Kapitán Ihor Dovhaliuk v Athienou a kapitán Serhii Mischuk priamo v Kempe generála Milana Rastislava Štefánika vo Famaguste. Obaja budú plniť úlohy v zahraničnej misii prvý krát.

„Som veľmi rád, že mám možnosť slúžiť v medzinárodnom prostredí zloženom z príslušníkov ozbrojených síl viacerých krajín,“ uviedol kapitán Serhii Mischuk. Podľa ukrajinského kapitána je pre neho zaväzujúce, že je prvým zástupcom svojej krajiny v misii UNFICYP a je si vedomý veľkej zodpovednosti ako aj očakávaní, ktoré sú spojené s jeho službou v mierových misiách. Samozrejme, aj jemu, tak ako väčšine ostatných, chýba rodina a blízki.


111122

Autor: npor. Milan Vician , Foto: autor - Dátum: 14.10.2013
Čítanosť: 6525
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share