Preskocit navigáciu

Núdzové pristátie lietadla


Núdzové pristátie lietadla Dňa 27.11.2008 približne o 15:45 miestneho času ohlásila posádka lietadla Cessna Citation III letiaca z Frankfurtu nad Mohanom do Bratislavy problémy s obidvoma motormi. Vzhľadom na silný nárazový vietor na letisku v Bratislave požiadala posádka lietadla o povolenie núdzového pristátia na letisku v Kuchyni. Pri približovaní k letisku došlo náhle k vysadeniu oboch motorov a posádka oznámila, že vykonáva núdzové pristátie do terénu v priestore strelnice A. Na palube lietadla sa nachádzalo 5 cestujúcich a dvaja členovia posádky. Po vizuálnej strate lietadla došlo aj k prerušeniu spojenia.
V tom momente prišlo k zalarmovaniu civilných záchranných zložiek a pozemnej pátracej a záchrannej skupiny (PPZS), ktorú aktivovalo dopravné letecké krídlo Kuchyňa.
Našťastie toto všetko bol iba fiktívny scenár leteckej nehody, ktorá mala slúžiť na zosúladenie civilných a vojenských záchranných zložiek pri ostrom zásahu. „Ako vojenské letisko sme povinný neustále mať v pohotovosti PPZS a v prípade vyhlásenia nehody okamžite vyraziť lokalizovať miesto nehody a zachraňovať ľudské životy. Cvičné výjazdy v pravidelných intervaloch stále nacvičujeme, aby nás v prípade ostrého výjazdu nič neprekvapilo“ objasňuje pohotovostný systém na letisku major Ing. Peter Prokop, zástupca veliteľa dlk Kuchyňa a zároveň organizátor celého cvičenia. Tento krát sa do cvičnej akcie zapojili aj záchranné zložky z civilu, konkrétne členovia HaZZ Malacky a zdravotníci zo záchrannej brigády HaZZ z Malaciek, ktoré by v prípade nehody boli tiež zaktivované.

Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2Foto2Foto2Foto2Foto3Foto3

Autor: por. Martin Urban , Foto: por. Martin Urban - Dátum: 01.12.2008
Čítanosť: 15383
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share