Preskocit navigáciu

Komplexný poľný výcvik - YPERIT 2


Komplexný poľný výcvik - YPERIT 2

Vo Výcvikovom a testovacom centre radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (VTC RCHBO) Zemianske Kostoľany sa v dňoch 31. marca až 4. apríla 2014 uskutočnil komplexný poľný výcvik ,,YPERIT 2“ špecialistov RCHBO vzdušných síl a síl výcviku a podpory.

Cieľom výcviku, pod vedením kapitána Richarda Johanidesa, bolo dosiahnuť u cvičiacich profesionálnych vojakov základnú úroveň zručnosti práce s toxickými chemickými látkami (TCHL), upevniť ich dôveru v ochranné vlastnosti prostriedkov individuálnej ochrany (PIO), prehĺbiť psychologickú odolnosť v záťažových situáciách. Cvičiaci pracovali v ochranných protichemických oblekoch OPCH-02 s ochrannými maskami OM-99.

Prvé tri dni bol výcvik vykonaný s náhradnými TCHL, v situáciách približujúcich sa reálnym podmienkam, pričom súčasťou bol aj nočný výcvik.

Záverečnou fázou výcviku bolo zamestnanie s ostrými TCHL, kde cvičiaci pomocou prístrojov CHP-71, ECAM zisťovali prítomnosť TCHL (sarin, yperit). Na ďalších pracoviskách bola precvičená prvotná dekontaminácia osobnej zbrane pomocou dekontaminačnej súpravy UOS-1 a dekontaminácia PIO s použitím súpravy AOS-1.

Precvičením týchto úloh splnili cvičiaci základnú úroveň zručnosti práce s TCHL, čím potvrdili svoju profesionalitu a odbornú pripravenosť. Počas výcviku preukázali výborné teoretické vedomosti a praktické skúsenosti rtn. Ing. Lucia Plavnická, rtm. Róbert Pardus, slob. Slavomír Šimon, rtm. Slavomír Cina a nrtm. Mgr. Peter Janči.


111122

Autor: kpt. Vladimír Mašlej , Foto: Ivan Bartolen - Dátum: 08.04.2014
Čítanosť: 7896
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share