Preskocit navigáciu

Pripravuje sa najväčšie medzinárodné cvičenie MACE XVI


Pripravuje sa najväčšie medzinárodné cvičenie MACE XVI

Veliteľstvo vzdušných síl už po druhýkrát pripravuje v súčinnosti s ACG 3 (Aerospace Capabilities Group 3), NAFAG (NATO Air Force Armaments Group) a podskupinou SG/2 pri velieľstve HW NATO Brusel, cvičenie jednotiek letectva a PVO pod názvom MACE XVI. Realizácia uvedeného najväčšieho medzinárodného cvičenia je naplánovaná v termíne od 15. do 30. septembra 2014.

V súvislosti s týmto cvičením prebieha v tomto týždni vo Zvolene úvodná plánovacia konferencia za riadenia plánovacej skupiny cvičenia MACE XVI. Konferenciu, ktorej sa zúčastňuje vyše 50 účastníkov z domáceho a zahraničného prostredia, otvoril hlavný riadiaci cvičenia podplukovník Adolf Uličný z veliteľstva vzdušných síl a podplukovník Mark Threadgold z NATO. Cieľom konferencie je oboznámenie sa všetkých zainteresovaných zložiek s hlavnými úlohami, plánovanie leteckej techniky, jednotiek PVO a v neposlednom rade aj rekognoskácia priestorov cvičenia.

V priebehu plánovania boli pre cvičiace jednotky členských krajín NATO a PfP určené výcvikové úlohy, zamerané na udržanie a zvyšovanie spôsobilostí pri vykonávaní spoločných vzdušných operácií s dôrazom na prekonávanie PVO a plnenie úloh pri intenzívnom rádioelektronickom rušení. Prítomnosť zahraničných jednotiek bude súčasne využitá na výcvik operátorov pozemných PVO systémov a operátorov prostriedkov rádioelektronického prieskumu.

Do najväčšieho medzinárodného cvičenia sa na území Slovenskej republiky, okrem síl a prostriedkov vzdušných síl, zapoja aj lietadlá F-16 (Belgicko, Dánsko, Nórsko), DA-20 Falcon (Nórsko), Learjet 40 (Nemecko), RAFALE (Francúzsko), Gripen (Švédsko), EA 18G (USA), C 130J (Dánsko) a Typhoon (Španielsko). Vzlety a pristátia lietadiel budú vykonávané z leteckej základne Sliač. Prostriedky PVO spolu s prostriedkami rušenia zapojenými do cvičenia budú rozmiestnené vo výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť a priestoroch leteckej základne Sliač.


1111

Autor: vvzs , Foto: slob. Michal Malček - Dátum: 09.04.2014
Čítanosť: 9930
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share